Sikerült házilag gépsonkát előállítanom, ami az olcsón kapható disznóhúsok korában még spórolásnak se rossz, és meg azt is tudom, mit eszem. 😉
A szépen megtisztított combot / lapockát nagyobb kockákra, szeletekre vágom. Fél – egy deci vízbe belenyomok két gerezd fokhagymát, pici fehérborsot, szerecsendiót és kiló húsonként 2-3 deka sót. Az egészet a húsokra öntöm, jól összekeverem és egy jól záródó edényben be a hűtőbe.
1-2 napig, többször kevergetve érlelem. Szűrőbe rakva lecsöpögtetem, majd elkeverek benne egy jó evőkanál kristályos zselatint, hogy jobban összetartsa (marhafóbiások elhagyhatják, szétesni akkor sem fog 🙂
Kibélelem a sonkaprést folpackkal és beletöltöm a husit. Elrendezem, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Lepréselem és egy tepsi vízbe állítva beteszem a sütőbe. 70-80 fokon aszalom, kb. 2 órán át.
Kihűtöm, hűtőbe teszem néhány órára, hogy a zselatin megköthessen. Szinte zsírmentes, így jól illik kímélő vagy fogyókúrás menübe.
A sonkaprést sok évvel ezelőtt árulta a Magyar Konyha szerkesztősége, de ma is gyártják. Megnézhető az alábbi internet oldalon:
http://www.mm-erd.hu/sp1t_m.htm
Szia !
Egyetlen kerdes:
ezt a sonkat sonkapres nelkul hogy lehetne kivitelezni?
Van valami otleted?
Koszi
szep napot
vera
Bármivel lepréselheted! Vízzel töltött befőttes üveg, konzervdoboz, tisztára sikált kő, tégla…
Érdeklődöm, hogy milyen méretű sonkaprésben készült a sonka? Én is vettem az érdi cégtől prést, de nem igazán tudom kihasználni.
Bocsánat a késői válaszért, nem voltam idehaza egy ideje.
A sonkaprés nincs 20 cm hosszú, de ebbe is több, mint egy kiló hús elfér. Nagyétkű családra vagy fagyasztóra van szükség. 😉