Most már nem csak tölteni valóan zsenge, apró tököcskék vannak a piacon, hanem gyalulhatóra nőttek is. Kedvenc savanyúságosunknál mindig van egészen frissen gyalulva is, így aztán különösebb munka nélkül főzhető meg ez a villámgyors főzelék.
Ezen most egészen hagyományos fasírtgolyók voltak, de hústalan napokra a gombafasírt lehet az igazi feltétje.
1 kg gyalult tök
1 paradicsom
1 kisebb zöldpaprika
1 fej hagyma
késhegynyi pirospaprika
1 evőkanál borecet
1 csokor petrezselyemzöld
só
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
A reszelt vagy a forgókésesben egész finomra aprított hagymát, kevés olajon pároljuk üvegesre. Szórjuk rá a pirospaprikát és azonnal tegyük rá a tököt, amit sózzunk meg és saját levén pároljuk. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot és a paprika csíkokat is. Öntsük rá a borecetet, ez segít egyben tartani a tök szálakat.
Amikor megpuhult, amihez nem kell több 8-10 percnél, szórjuk meg a petrezselyemzölddel és a tejfölben elkevert liszttel habarjuk be. Egy rottyantás után már tálalhatjuk is. Keményvonalas tökfőzelék rajongók másnap reggel a hűtőben járnak rá.
Beszélgetés