Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Zöldbabos csirkebogrács – egyszerűen, gyorsan

Ez a recept jó példa arra, hogy a bogrács használatával ki lehet lépni a pörkölt-gulyás-halászlé bermudaháromszögből, és lehet könnyű ételt főzni benne, ami mellett a szakács sem aszalódik össze. Az adag, a csapat étvágyától függően 4-6 torkon lecsúszik, de szorozni, osztani bárki tud, akinél nem pont ennyien jönnek össze.

1 kg csirkehús (mellfilé, de inkább kicsontozott felsőcombok)
1 kg zöldbab (nagyon zsenge sárga, de inkább zöld héjú)
1 közepes fej hagyma
fehérbors

zöld fűszerek: petrezselyem, borsikafű (csombor), aki szereti kaprot is tehet bele – ez nem én leszek

tejföl / tejszín
fehérbor

A húst vágjuk falatnyi darabokra. Ha mellet veszünk, az szabályosabb kockákra vágható, viszont a comb húsa kevésbé száraz. A zöldbab végeit törjük le, ha ilyenkor szálat húz, azt húzzuk le a hüvelyről. A zöld hüvelyű ceruzababot, vagy a lapos zöld romano-babot azért ajánlom, mert ritkábban szálkás. A megtisztított babot vágjuk kétcentis darabokra. A hagymát is vágjuk kockákra, és a fűszereket is aprítsuk finomra. Mindezt nyugodtan előkészíthetjük valamikor a nap folyamán, műanyag dobozokban remekül hűthetők a tűzrakásig, akkor viszont már minden kéznél kell legyen.

A bográcsba tegyünk annyi zsírt vagy olajat, hogy a hagymát meg tudjuk pirítani rajta. Nem kell olyan erősen megpirítani, mint ha pörköltet csinálnánk, elég épp csak halványsárgára. Dobjuk rá a húst és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk meg, dobjuk bele a babot és ha a hús  nem engedett elég levet, töltsünk alá kis vizet vagy fehérbort. Ne felejtsük ki a fűszereket sem, és kavargatva főzzük, amíg a bab is meg a csirke is puha. Egyiknek sem kell sok idő, már 10 perc után érdemes megkóstolni. Az már ízlés dolga, hogy a végén így esszük, vagy tejszínnel, tejföllel bolondítjuk. Mindkettőtől más-más étellé válik.  Köretnek ott van benne a sok zöldbab, tán még kenyeret sem kér, de azért az legyen kéznél.


 

Szóljon hozzá!