Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Zabpelyhes keksz, cukor nélkül

Időnként a fogyózóknak is csak kell egy kis kilengés édes irányba. Ilyenkor remek dolog a keksz és puszedli, mert lehet belőle egy darabot venni, majd gyorsan visszacsukni a dobozt.

Láttam egy keksz receptet, ami nagyon megihletett. Figyelmesen elolvasva láttam, hogy annyi cukor van benne, amennyit csak a szemtelenül soványak engedhetnek meg maguknak, gyorsan be is zártam azt a receptet.

A kisördög persze elkezdett dolgozni bennem, hogy csinálni kéne egy olyan sütit, amibe egyáltalán nem adok cukrot. Nem tűnt nagy varázslatnak, hiszen a reggeli kakaómat is teljesen cukor nélkül iszom.

40 dkg zabpehely
20 dkg vaj
2 tojás
2 evőkanál kakaópor
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál vanília kivonat
rengeteg aszalt gyümölcs (nem mértem, de volt 20-25 dkg), ami kerül a kamrából – kimagozott datolya, vörös áfonya, sárgabarack, narancshéj, mazsola, aszalt szilva

A nagyobb, darabos aszalványokat apróbbra vágtam. Az olvasztott, de nem forró vajat simára kevertem a tojásokkal és a vaníliával. Hozzá adtam a zabpelyhet, sütőport és kakaót, majd alaposan összekevertem. Belekevertem az aszalt gyümölcsöket is. Most pont formázható lett, de ha túl folyós lenne, tegyük egy fél órára a hűtőbe, hogy a vaj szilárdulhasson.

Diónyi golyókat formálva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és  mindegyiket laposra nyomtam. Nem kell túl sok helyet hagyni közötte, a sütőpor ellenére sem fog szétterülni. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt kész van. Ne várjuk, hogy sötétedjen, a kakaótól amúgy is barna tészta olyankor már keseredik. Hagyjuk hűlni különben összetörik, ahogy a tepsiről levennénk. A sütőhöz adott nagy tepsiből kettő pont meg is telt vele. A kakaó fanyarsága és a sok aszalt gyümölcs édessége mellé nagyon jó kiegészítő a vörös áfonya (vagy aszalt meggy) savanykássága. A zabpehely sok rostjára való tekintettel pedig nyugtatgathatjuk lelkiismeretünket, hogy ez nem is nasi, hanem színtiszta egészség. 😉


 

Szóljon hozzá!