Időnként a fogyózóknak is csak kell egy kis kilengés édes irányba. Ilyenkor remek dolog a keksz és puszedli, mert lehet belőle egy darabot venni, majd gyorsan visszacsukni a dobozt.
Láttam egy keksz receptet, ami nagyon megihletett. Figyelmesen elolvasva láttam, hogy annyi cukor van benne, amennyit csak a szemtelenül soványak engedhetnek meg maguknak, gyorsan be is zártam azt a receptet.
A kisördög persze elkezdett dolgozni bennem, hogy csinálni kéne egy olyan sütit, amibe egyáltalán nem adok cukrot. Nem tűnt nagy varázslatnak, hiszen a reggeli kakaómat is teljesen cukor nélkül iszom.
40 dkg zabpehely
20 dkg vaj
2 tojás
2 evőkanál kakaópor
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál vanília kivonat
rengeteg aszalt gyümölcs (nem mértem, de volt 20-25 dkg), ami kerül a kamrából – kimagozott datolya, vörös áfonya, sárgabarack, narancshéj, mazsola, aszalt szilva
A nagyobb, darabos aszalványokat apróbbra vágtam. Az olvasztott, de nem forró vajat simára kevertem a tojásokkal és a vaníliával. Hozzá adtam a zabpelyhet, sütőport és kakaót, majd alaposan összekevertem. Belekevertem az aszalt gyümölcsöket is. Most pont formázható lett, de ha túl folyós lenne, tegyük egy fél órára a hűtőbe, hogy a vaj szilárdulhasson.
Diónyi golyókat formálva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és mindegyiket laposra nyomtam. Nem kell túl sok helyet hagyni közötte, a sütőpor ellenére sem fog szétterülni. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt kész van. Ne várjuk, hogy sötétedjen, a kakaótól amúgy is barna tészta olyankor már keseredik. Hagyjuk hűlni különben összetörik, ahogy a tepsiről levennénk. A sütőhöz adott nagy tepsiből kettő pont meg is telt vele. A kakaó fanyarsága és a sok aszalt gyümölcs édessége mellé nagyon jó kiegészítő a vörös áfonya (vagy aszalt meggy) savanykássága. A zabpehely sok rostjára való tekintettel pedig nyugtatgathatjuk lelkiismeretünket, hogy ez nem is nasi, hanem színtiszta egészség. 😉
Beszélgetés