Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Ünnepi vaddisznó vörösborban

Ünnepi asztalhoz méltó recept, időben gondolva rá korántsem hatalmas feladat elkészíteni, persze nem az egyszerűen, gyorsan kategória versenyzője. Ez a készítési mód ugyan sok időt vesz igénybe, de ez nem jelent sok munkát is. Külön előnye, hogy nem kell hajszál pontosan időzíteni az elkészültét, türelmesen megvárja a fellépését.

Ha csak ismerős vadász nem hoz nekünk friss, megfelelően időzített húst, akkor fagyasztott vaddisznó comb vagy lapocka lesz az alapanyagunk. Ezt előző nap tegyük át a normál hűtőbe, hogy szép lassan olvadjon ki. A hozzávalókból is látszik, hogy ünnepi létszámra készült. Igazából nem is a létszám határozta meg a hús mennyiségét, hanem a kapott darab mérete.

2,5 kg vaddisznó comb / lapocka, csont nélkül
2 l alaplé
0,5 l száraz vörösbor
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 – 3 babérlevél
1 tk mustármag
1 tk koriandermag
15 szem bors
5 szem szegfűbors
5 szem borókabogyó
5 zsályalevél (1 mk szárított)
1 tk sűrített paradicsom
1 tk piros arany

A húst mossuk meg, mert szinte mindig van rajta pár szál sörte, majd tegyük egy akkora sütőálló edénybe, amiben ellepheti a boros lé. 0,5 l alaplében forraljuk 5 percig a  fűszereket, majd öntsük a húsra. Töltsük hozzá a bort és annyi alaplevet, hogy ellepje. Hűvös helyen hagyjuk egy éjszakán át állni. Így télidőben a terasz, erkély is megteszi – ünnepek táján hiánycikk szokott lenni a szabad hely a hűtőben. Macska ellen megteszi egy féltégla a fedőn is, de kutya ellen csak az véd, ha olyan helyre tesszük, ahova nem jut el.

Reggel tegyük a tűzhelyre és forraljuk fel, és egész kevés sót – ami biztos kevés lesz az egészhez – tegyünk bele. Közben fűtsük fel a sütőt 150 fokra, és a már forró edényt fedelestül tegyük be. Kb. 4 órán át hagyjuk főni, majd vegyük ki. Emeljük ki a húst, a levet szűrjük le. A húst tegyük vissza az edénybe és dugjuk vissza a sütőbe, amit 120 fokra visszavettünk. A leszűrt levét forraljuk be  fél literre. Kóstoljuk meg, és sózzuk utána. Töltsük vissza a húsra és ebben a mártásban hagyjuk párolódni 1 – 2 órát. Ha a tálaláshoz képest túl hamar megpuhult, akkor szabályozzuk vissza a sütőt 60 – 70 fokra, vagy ha ez nem lehetséges, akkor kapcsoljuk ki és hagyjuk benne a húst. Időnként újra felfűtve a sütőt akár néhány órán át is melegen tarthatjuk. Jól passzol hozzá a zsemlegombóc, a párolt káposzta és a kelbimbó.


 

2 hozzászólás Ünnepi vaddisznó vörösborban

Szóljon hozzá!