Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Spárgás csirkemell – Pünkösdre is diétásan

A keresztény hagyomány szerint Pünkösd a szentlélek kiáradásának, kiteljesedésének ünnepe, amit Húsvét után 50 nappal köszöntenek. Neve is a görög ötvenedik napból ered.

Nincsenek olyan “kötelező” étkei, mint akár Húsvétnak, vagy Karácsonynak. Tavaszi ünnep lévén az első zöldségek és baromfiak kerültek asztalra, de a bárány sem volt ritka.

A csirke, az újkrumpli és a spárga mind olyan, ami nem csak finom, de nyugodtan az ünnepi menübe is illeszthető.

2 csirkemell
1 nagy pohár joghurt vagy kefir – író lenne az igazi
1 gerezd fokhagyma
mustár, kakukkfű, babérlevél, bors

A csirkemelleket dörzsöljük be kakukkfűvel, borssal és kenjük be mustárral. Nyomjuk a fokhagymát a joghurtba, adjuk hozzá a babérlevelet és fektessük bele a csirkemelleket. Pár órán át – még jobb egész éjszaka – hagyjuk pácolódni.

1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
1 chilipaprika
1 csomag spárga
5 dkg (zsírszegény) krémsajt
kevés liszt
só, bors, paprika, házi ételízesítő

Vegyük ki a pácból a húst, töröljük szárazra és vágjuk csíkokra. Szórjuk meg liszttel, rázzuk le a fölösleget és kevés olajon, több részletben pirítsuk meg. Tegyük félre. A serpenyőben pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, amivel fel is oldjuk a lesült dolgokat. Tegyük vissza a húst, öntsük rá a megmaradt páclevet, amiből kihorgásztuk a babérlevelet. Pici lángon, legfeljebb gyöngyözésid melegítve pároljuk kb. 10 percig. Ha nagyon felforraljuk, csúnyán megtúrósodik a joghurt.

Keverjük simára a krémsajtot kevés joghurttal és az ételízesítővel, majd ízesítsük sóval, borssal és paprikával. Öntsük a csirkére ezt a mártást és együtt tartsuk melegen.

A megtisztított spárgát tegyük kevés forró olajra egy serpenyőben, adjuk hozzá a magjaitól megszabadított, vékony csíkokra vágott chilipaprikát és együtt pirítsuk meg. Ha kevésbé szeretjük roppanósan, húzzuk kisebbre alatta a tűzhelyt, löttyintsünk rá egy korty fehérbort és lefedve pároljuk néhány percig.

Tálaljunk mellé vajon párolt, zsenge újkrumplit. Aki ennyi szénhidrátot sem akar megenni, az hagyja el a krumplit és készítsen kétennyit a spárgaköretből. A spárgaszezon után más friss zöldségekkel is elkészíthető, pl. hajas cukorborsó, brokkoli, karfiol.


 

Szóljon hozzá!