- Fogynék - https://fogynek.hu -

Poulet royal – fokhagymás csirke

Francia, egyes vélemények szerint provence-i recept, aminek most van igazán szezonja, mert ilyenkor a legfinomabb ízű az új fokhagyma.

1 csirke vagy csak combok
15-40 gerezd fokhagyma
fehér bor
tejföl
zöld fűszerek
bors

Beáztatjuk a római tálat, ha nincs megteszi egy fedeles jénai is. Szétszedjük a fokhagyma fejeket, eltávolítjuk a gerezdek közötti – öreg fokhagymánál zörgősre száradt – hártyákat, de a gerezdeket nem hámozzuk meg. A csirkét kívül belül besózzuk, a hasüregét megszórjuk borssal és beletesszük a zöld fűszereket (rozmaring, kakukkfű, majoranna…). A tálba tett csirke köré szórjuk a fokhagyma gerezdeket. A tálat lezárjuk és legalább 200 fokon sütjük másfél órán át. A megpuhult csirkét áttesszük a jénai fedelébe, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk.

Közben mártást készítünk, amihez a krémszerűre puhult fokhagymákat kinyomjuk a héjukból. Ezt a krémet felengedjük a csirke levével és a fehér borral. Kiforraljuk, majd simára keverjük benne a tejfölt. A mártást a csirke mellé tálaljuk, amit egyszerűen csak friss fehér kenyérrel, esetleg fokhagymás baguettel kínálunk. Ettől biztos nem lesz senkinek magas vérnyomása.