Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Narancsos karajtekercs

Úgy tűnik az év végi hajrá munkaügyben áthúzódik még januárra is, azért Karácsonyra csak készült néhány finomság. Ezek persze nem mind illettek bele a fogyókúrába, de talán ilyenkor ez bocsánatos bűnnek számít.

Igazi ünnepi finomság ez a narancsos karajtekercs. Az előkészítése talán negyed óra, a többi már a sütő dolga, csinálhatunk mást közben.

1 darab kicsontozott karaj
2 narancs
néhány szelet hajszálvékony parasztsonka
5 dkg reszelt sajt
só, fehérbors, gyömbér, szerecsendió virág

A karaj tetejéről fejtsük le a vastag, ezüstszínű hártyát, majd hosszú pengéjű késsel vágjuk fel csigavonalba, hogy kiterítve nagyobb lapot kapjunk. Sózzuk meg és szórjuk be a fűszerekkel.

A sajtot reszeljük le. Semleges ízű, jól olvadó sajtot válasszunk – pl. trappistát, eidamit, fiatal goudát – mert itt a sajt ragasztóanyagként működik, nem az íze kedvéért tesszük bele. A fele sajtot szórjuk a húsra. Fedjük be a sonkaszeletekkel, reszeljük rá a nagyon alaposan megmosott narancsok héját és szórjuk rá a maradék sajtot. Tekerjük fel a húsunkat.

Az egyik narancsot hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre. Fedjük be a szeletekkel a húst és spárgával kötözzük össze. Így nem csak szebb formája lesz, de a narancskarikák sem esnek le róla és az egész jobban egyben marad, szebben szeletelhetjük.

Tegyük sütőzacskóba és öntsük mellé a másik narancs kifacsart levét. Ha van kéznél, egy korty illatos fehérbor, az is mehet a zacskóba. Kössük be a zacskót és tegyük a 150 fokos sütőbe. Ezen a hőfokon mintegy másfél – két óra alatt puhul meg.

A megpuhult húst hagyjuk 10 percig még meleg helyen állni, közben a zacskóból letöltött levét forraljuk be a felére. A végén dobjunk pici vajat a mártásba, hogy selymesebb legyen. A húsról bontsuk le a spárgát és éles késsel vágjuk szeletekre.

Kínálhatjuk vajas, párolt zöldséggel, de egy habos krumplipüré is remek körete lesz.


 

Szóljon hozzá!