Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Nagyon fekete kenyér

Rég szántam rá azt a közel két napot erre a kenyérre, de most engedtem a nyomatékos igénybejelentésnek. Enni persze jobban szeretem, mint megsütni, bár korántsem olyan vészes, mint a bevezető alapján sejteni lehetne.

A recept alapja a német típusú fekete kenyér, de megpróbáltam puhábbá, szaftosabbá tenni, némi krumpli belegyúrásával. Sejtve, hogy ettől még nehezebbé válik az amúgy is csirizforma tészta, megsegítettem a kovászt egy kis élesztővel.

60 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg krumpli
30 dkg kovász (vegyes lisztből készült, egy fehér kenyér tésztájából, rozsliszttel etetve)
1 dkg élesztő
2 ek cukor
2 dkg só

A cukorból karamellt pirítottam, kis vízzel feloldottam. Elkevertem benne az élesztőt és simára dolgoztam a kovásszal. Bedagasztottam a kenyeret és hagytam másnapig kelni. Késő délelőtt jutottam hozzá, hogy kivakarjam a tálból és megpróbáljak veknit formázni belőle. Végül sikerült olyasmi formát adnom neki, a kezemről meg le lehetett vakarni annyi tésztát, hogy meglegyen a következő kovász alapja. Ezt vízzel kikevertem, liszttel lágy tésztává gyúrtam és egy dobozban feltettem a kávégép tetejére, ahonnan másnap, szépen megsavanyodva tehettem be a hűtőbe.

A kenyeret a sütőpapírral kibélelt pici tepsibe tettem, élve a gyanúperrel, hogy nem fog megállni a lábán. Estére megkelt, de el is terült, és kitöltötte a tepsit. Az egészet, tepsistül becsomagoltam egy sütőzacskóba, fél deci vizet öntöttem alá, és bekötöttem a zacskót. A 150 fokra előmelegített sütőbe tettem, egy óra múlva visszahúztam 120 fokra, majd elmentem aludni.

Reggel a jellegzetes, kicsit édeskés, malátás illatára ébredtem. A sütőben hagytam kihűlni.

Majdnem ragadós, nedves a tésztája, csak géppel, vagy nagyon éles késsel lehet vékonyan szeletelni. Szerintem a kenyerek közül a fogyókúrákba ez a recept illeszthető be leginkább. Nem lehet habzsolva, gyorsan lenyomni, alaposan meg kell rágni, az pedig segít kevesebbet enni. Azért megvajazva, egy darabka közel folyósra érett camembert-rel nem mindennapi csemege.


 

1 hozzászólás: Nagyon fekete kenyér

Szóljon hozzá!