Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Mezítlábas rakott karfiol

Mostanában estére készül meleg étel minálunk. Nappal nincsenek itthon a dolgozók, és ha mégsem lenne étvágyuk vacsorára, másnap ebédre műanyag dobozban elviszik magukkal.

Félve vettem elő a karfiolt a hűtő aljából, mert szegény péntek óta várta, hogy sorra kerüljön. Szerencsére a hűtő gondosan vigyázott rá, semmi baja sem volt. Gyors vacsorának számít nálam, a sütési időt leszámítva fél óra alatt megvan.

1 közepes fej karfiol
4 tojás
tej
2 ek liszt
15 dkg sajt
só, bors, szerecsendió

A karfiolt nagyobb rózsáira szétszedtem, és a trendeknek fittyet hányva kidobtam a torzsáját (nyulat nem tartunk, a macska meg nem volt vevő rá). Annyi sós vízben, hogy ellepje, feltettem főni. A tojásokat is főni tettem, 10 perces keményre. A jénait kiolajoztam, morzsával körbehintettem. A sajtot lereszeltem.

Kevés olajon sárgulás kezdetéig pirítottam a lisztet, felöntöttem 2 dl tejjel, majd simára kevertem. Visszatettem a tűzhelyre és addig töltögettem tejet hozzá, amíg felforrva sűrű palacsintatésztára hasonlított. Kikapcsoltam a lángot, megszórtam sóval, borssal, szerecsendióval és belekevertem a reszelt sajt nagyját. A megfőtt, de nem szétfőtt karfiolról leöntöttem a vizet és fedő nélkül hagytam, hogy a maradék elpárologjon, a rózsák pedig foghatóra hűljenek. Közben meghámoztam a tojásokat.

A karfiol rózsákat egymás mellé sorakoztattam a tálban, közédugdostam a negyedrét vágott keménytojást és a tetejére töltöttem a sajtos mártást. A maradék sajtot a tetejére szórtam és bedugtam a 160 fokra beállított sütőbe. Nem akartam magasabb hőfokon készíteni, mivel bizonytalan volt a vacsorázók érkezése, így legalább volt ideje szépen összeérni. Egy jó órát töltött a sütőben, és pont szépen megpirult, mire elérkezett a tálalás. Ebben most semmi furmány, csavar, egzotikum sincs, talán már Nagyszüleink idején is hasonlóképp készült.


 

1 hozzászólás: Mezítlábas rakott karfiol

  • Szia!
    Láttam, jártál nálam, így én is belestem hozzád. 🙂
    Böngészgetve a receptjeid között, azt hiszem, máskor is jövök. 😉 Nagyon szép az oldalad!

    Köszi, hogy említetted a szerecsendiót. :-p Én is szoktam (reszelni) a krémlevesekbe, de most kifelejtettem. Legközelebb pótolom. Kati

Szóljon hozzá!