- Fogynék - https://fogynek.hu -

Expressz kókusztallér – tojásfehérje hasznosítás

Ez a recept többféle szempontból is ügyes. Fel lehet használni hozzá sok kimaradt tojásfehérjét, ami a fagyasztóban álmodozik a sütő melegéről, nem tart semeddig se az elkészítése, és még finom is. Ha a cukrot kellő szűkmarkúsággal adagoljuk, viszonylag kis lelkiismeret furdalással ehetünk belőle.

Tegnap dupla adagból csináltam, mert épp 8 fehérje volt egy tömbbé fagyasztva. Közetetésbe kellett beadni valami finomat, illett volna kicsit kidíszíteni, de arra már végképp nem volt energiatartalék. A recept hozzávalói az eredeti, szimpla adag szerintiek.

4 tojásfehérje
10 dkg kókuszreszelék
8 dkg cukor
3 dkg liszt
5 dkg vaj

A fehérjéket verjük kemény habbá, majd szórjuk bele a cukrot, és azzal verjük még keményebbre. A vajat olvasszuk meg, de hagyjuk kézmelegre lehűlni. Legjobb, ha mikróban, nem túl nagy teljesítményen olvasztjuk, akkor elve nem melegszik túl, és a bögre fala hamar visszahűti. Óvatosan keverjük össze a többi hozzávalót a cukros habbal, hogy minél kevésbé essen össze. Ha nagyon szétkeverjük a habot, az egész maszatnak lecsökken a térfogata és csak kevés tallért tudunk sütni belőle.

Rakjunk sütőpapírt a tepsikbe, majd teáskanállal rakjunk rá kupacokat, amiket kicsit kenjünk el, egyenletesen laposra, lehetőleg kerekre. A 180 fokra előmelegített sütőben süssük halványra. Azon frissiben ne nyúljunk hozzá, pár perc hűlés után tudjuk lehúzni a papírról. Szaftos, kicsit ragadós tallérokat kapunk, nem száraz habcsókot. Olvasztott csokival szerettem volna megcsorgatni díszítésül, ez az ami elmaradt. Meg viszont nem maradt az összejövetel végére.