Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Knäckebrot a ropogós kenyérlepény

Gondolom, velem együtt sokan szeretik ezt a Skandináviából elszármazott kenyérfélét ropogtatni. Rengetegféle változata van, szinte mind finom, és jól beleilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen egy-egy szeletnek alig van súlya.

A képen is látható rusztikus változaton látható luknak hagyománya van. A messzi északon se sütöttek naponta kenyeret, ahogy a paraszti háztartásokban, Magyarországon is hetenként egyszer fűtötték be a kenyérsütő kemencét. Az ilyen kovásztalan kenyér pedig még tovább is eláll, mint a kelesztett társai. Száraz, szellős helyen tartva meg se penészedik, igazi ellensége csak az egér. A rágcsálók dolgát megnehezítendő rudakra fűzték és ezeket jó magasra felakasztották, így a cincogók vágyakozva nézhették.

Természetesen nem kötelező lukasra csinálni, mint ahogy kerekre sem. Ez a recept egy különösen finom, gazdag változat, könnyen függőséget okoz.

25 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
25 dkg zabpehely
25 dkg olajos mag (vegyesen szezám, len, napraforgó, aprított földimogyoró, dió)
6 ek olaj
1 dkg só (1 csapott teáskanál)
0,5 l víz

Az összes hozzávalót alaposan keverjük össze, hogy ne maradjon csomós. Nem lesz igazán gyúrható tészta, inkább olyan kenhető forma. Sütőpapíros tepsire tapicskolunk belőle vékony (!) korongokat és nyomkodjuk a tetejére díszítő magokat.

A sütőt melegítsük elő nagyon forróra (légkeverés, 250 fok) és 5-6 percre dugjuk be, majd húzzuk le 170 fokra és süssük kb. 20 percig. Meglehetősen keménynek, száraznak kell lennie, de persze hűlés közben még keményedik, ne várjuk, hogy a sütőből már kopogósan jön ki. Bírjuk ki amíg kihűl és ropogtassuk egészséggel.


 

5 hozzászólás Knäckebrot a ropogós kenyérlepény

Szóljon hozzá!