Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Húspástétom füstölt sajttal

Ez eredetileg formában készült pástétom receptje, csak idővel felvágott alakot öltött. Átváltozásának műszaki oka volt, épp elromlott a sütőm. Már pedig ha nem tudom abban izzasztani a formába töltött pástétomot, akkor ez csak a tűzhely lapján, vízfürdőben lehetséges, Ott viszont a formában szétázna, alaposabban be kellett csomagolni. Ilyen zörgős anyagú, 10 cm körüli vastagságú műbelet minden nagyobb áruházfélében kapni, és a betöltéséhez se kell más, mint egy kisebb merőkanál.

75 dkg disznóhús
10 dkg szalonna
15 dkg füstölt sajt
(pác)só, fehérbors, fokhagyma, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, citromhéj

Elkészítése tulajdonképp nagyon egyszerű, csak darálni kell a húst, nem pépesíteni. Közepes lukú tárcsán daráljuk le a megtisztított húst, és külön a szalonnát. A sajtot vágjuk nagyobbacska kockákra. A húst sózzuk és fűszerezzük meg, majd alaposan gyúrjuk össze, hogy ragacsossá váljon. Nyugodtan tornáztassuk vele a konyhagép dagasztóját, de tarthatunk karizom-edzést is. Kevés víz hozzáadásával állítsuk be sűrű tejföl állagúra, hogy ne maradjon gombóc, ha elengedjük. Dolgozzuk bele a szalonnát is, majd keverjük el benne a sajtkockákat. Ahhoz, hogy ilyen látványos legyen benne a sajt, inkább gumisabbat válasszunk, mint törőset. Az egész masszát töltsük bele az egyik végén madzaggal elkötött bélbe, minden kanálnyi után eligazgatva, a buborékokat kinyomva. Végül kössük le a másik végét is, jó alaposan, majd tegyük olyan edénybe, amiben a víz ellepi. Kis lángon melegítsük, a víz ne forrjon, épp csak gyöngyözzön. Legkorábban másfél óra gyöngyözés után vehetjük ki, de nem lesz baja, ha tovább marad. Hideg vízbe téve hűtsük le, majd a hűtőben egy éjszakán át hagyjuk összeállni. Nem sok víz van benne, ezért elég jól bírja a fagyasztást. Ha fagyasztjuk, azt szeletelve tegyük, folpackkal elválasztva az adagokat.


 

2 hozzászólás Húspástétom füstölt sajttal

  • Nem túl gyakori vendégek az ilyen ételek a gasztroblogokon, nagyon örülök neki, hogy Nálad találni ilyen recepteket. Tetszik, és nem is bonyolult az elkészítése, mindenképpen kipróbálom, amikor a húsevő párom hazajön…

  • Azanyjaaaaa! Miket nem gyártasz otthon. Ha jól emlékszem, láttam már hasonlót nálad, de ez elképesztően jó. Ha kapok belet, megcsinálom. Pár éve csináltunk itthon kolbászt különféle ízesítéssel, de csak sütni tudtuk, mert nem volt füstölési lehetőség.

Szóljon hozzá!