Nagyanyáink idején kedvelt fogás volt, másnapos gyomor rendbetételére is. Sokféle recept szerint készítették, két fő vonulatában krumplival vagy savanyú káposztával.
40 dkg pácolt hering (ruszli)
20 dkg hagyma
3 tojás
50 dkg savanyú káposzta
vagy
50 dkg kiflikrumpli
őrölt köménymag
olaj, citromlé
A savanyú káposztát a levétől alaposan kinyomkodjuk, és rövidre összevágjuk. Ha krumplival készítjük, azt megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágjuk. Belekeverjük a gerincétől megszabadított, hosszúkás csíkokra vágott heringet és a megtisztított, vékonyan felszeletelt lila vagy fehér salátahagymát, majd belekeverjük a negyedbe vágott, előzőleg keményre főzött és megtisztított tojásokat. Az egészet meghintjük őrölt köménymaggal, és megöntözzük olajjal. A krumplis változatot savanyítsuk citromlével vagy finom ecettel. Legalább fél napig érlelni hagyjuk, s csak utána fogyasztjuk. Finomra vágott snidlinggel megszórva tálaljuk.
Beszélgetés