Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Habos karfiol – kezdőknek is

Amikor ilyen egyszerű kaja készül, mindig elbizonytalanodom, szabad-e fényképezni és bejegyzést írni róla. Nagyon sok főzőcskéző olvasónak nyilvánvaló dolog, rég túl van azon, hogy egy ilyennel újdonságot mondhatnék.

Aztán eszembe jut az, hogy újoncok is vannak, a konyhában, akiknek minden recept új. Tizenéve a konyhalistára érkezett egy bátortalan kérdés egy addig hallgató levelezőtársunktól. Az iránt érdeklődött, hogy miképp kell érteni a megfuttatni kifejezést? Azt azért sejtette, hogy nem kell egy kört szaladni az edénnyel a háztömb körül, de a kifejezést nem ismerte. Ekkor szembesültem azzal, hogy sokan nőnek fel úgy, hogy otthon nem tanulnak bele a konyházásba. Sokféle oka lehet ennek, a szülők általi túlzott kímélettől (te csak tanulj) a panelkonyhák egyszemélyes méretéig, de ez nem is lényeges. A lényeges az, hogy ha tudunk, segítsünk nekik. Ez a recept jó szívvel ajánlható kezdőknek (is).

1 fej karfiol
3 tojás
3 kemény tojás
3 dl tej
2 ek liszt
5 dkg vaj
10 dkg (füstölt) sajt
só, bors, szerecsendió, snidling, köménymag
zsemlemorzsa

ízlés szerint kolbász

A karfiolt szedjük szét rózsáira és mossuk meg – hogy ne maradjon albérlő benne – áztatással. Főzzük keményre a tojásokat és hideg vízben hűtsük le. Sós, köménymagos vízben főzzük kb. 15 percig, hogy csak ne puhuljon meg egészen. A tálat kenjük ki vajjal és szórjuk be morzsával.

Olvasszuk meg a vajat és a lisztet pirítsuk meg rajta, de csak egész halvány sárgára. Öntsük föl a hideg tejjel és keverjük simára, majd forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. Ne essünk kétségbe, ha csomós lett, vagy szűrjük le egy hálós levesszűrőn, vagy nyomjuk bele a botmixert. A nyers tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük az imént főzött és már csak langyos besamellhez, a fehérjét verjük kemény habbá. A besamellt sózzuk meg, szórjunk bele borsot és szerecsendiót, apróra vágott snidlinget, majd keverjük simára a tojássárgákkal. A lereszelt sajt felét keverjük ebbe a krémbe, majd tegyük ugyanezt a darabokra vágott keménytojással is. Keverjük bele a főtt karfiolt és végül óvatosan, több részletben a habot is. Simítsuk az előkészített tálba és szórjuk rá a maradék sajtot. Tegyük a hideg sütőbe és kapcsoljuk be 200 fokra állítva. Addig süssük, amíg a sajt megolvad és pirulni kezd a tetején, ami a sütőtől függően 15-30 perc.

Nem írtam a kolbászt, mert az opcionális, húskerülők egész nyugodtan kihagyhatják. Én szeretek 10 – 15 cm szárazkolbászt félkarikákra vágni és egy kicsit megpirítani, mert így még jobb íze lesz. Ezt a keménytojással együtt teszem az ételbe. A kisült zsírját érdemes friss kenyérrel azonmód kitunkolni.


 

Szóljon hozzá!