A cseh konyha sörkorcsolyáinál kell keressük a recept eredetét. Szerintem minden háziasszonynak és vendéglőnek megvan a saját, titkos receptje, amik legfeljebb a fűszerezésben különböznek. A savanykás, fűszeres lében pácolt virsli remekül karbantartja a sörözéssel igénybe vett belsőnket, akár másnap reggel is.
Legalább három nappal előre készítsük el, hogy legyen ideje átvenni a fűszerek ízét. Jól behűtve egy hétig egész biztos eláll.
szeletelt vöröshagyma
szafaládé vagy virsli
víz
ecet
cukor
só, mustármag, bors, borókabogyó, babérlevél, cseresznyepaprika
A virslit villával alaposan megszurkáljuk vagy bevagdossuk. Megfőzzük az édes-savanyú öntetet, mintha savanyú uborkát raknánk el. Befőttes üveg aljára hagymaszeleteket rakunk majd belerétegezzük a virslit. Aki szereti tegyen még cseresznyepaprikát is a virslik közé. Az üveget zárjuk le, és tegyük a hűtőbe. Kb. 3 nap múlva fogyasztható.
Az elmagyarosodás magyarázata pedig itt látható. Kipróbáltam virsliféle helyett derbrecenivel. Eleve fűszeres, kicsit csípős volt, ahogy mondják, az árvák könnyét is meg lehetett volna inni rá.
Hű, de klassz ötlet! És miylen jól néz ki az üvegben és tányéron egyaránt!:)
Egy Hrabal regény jutott eszembe, de a címe sajnos nem. Az étterem kitelepült a repülõnapra, de mivel rossz idõ volt, egy csomó virsli megmaradt, és azt használták fel ilyen ételre, mint ez itt 🙂
Nagyon jól néz ki! Azt szeretném kérdezni, hogy a felforralt öntetet forrón kell-e rátenni.
Jogos kérdés, nem forrón de nem kell megvárni, hogy jéggé hűljön.
Valoban nagyon finom. Utopenec (Vizbefulladt) neven ismert cseheknel es szlovakoknal egyarant. Mar probaltam szafaladeval, virslivel, debrecenivel egyarant.