Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Diétás töltött és/vagy székelykáposzta

A töltött és székelykáposztát sokan a legnehezebb, kimondottan hizlaló ételeknek tartják. Ez nem feltétlenül igaz, mert bár lehet nagyon zsírosan, nehézre főzve készíteni, de pici találékonysággal kihagyhatjuk belőle kalóriái javát. Maga a káposzta jól használható a fogyókúrában is, gondoljunk csak a mindenki által hamar megutált káposztalevesre.

Ha így készítjük, akkor kevés zsírral, alacsony energiabevitellel is ehetünk a hagyományos fogásokból – persze mint mindenből, ebből is mértékkel.

1 kg házilag savanyított káposzta
70 dkg sovány lapocka
3 dkg csupa hús kolozsvári szalonna
1 evőkanál szárazon pirított liszt
5 dkg rizs
só, fehérbors, csombor, kakukkfű, paprika

A húst úgy bontottam szét, hogy a finomabb rostú részeket kockára vágtam, a durvább szerkezetűeket darálni tettem félre. Az volt ugyanis a cél, hogy húskockák és darálthúsos töltelék is legyen benne, hogy lehessen választani. A finomrostú húsok viszont puhábbra főnek, könnyebben elrághatók.

A szalonnát kis kockákra vágtam és teflonos serpenyőben átpirítottam. Kellett mellé egy kanál olaj is a hagyma pirításához, mert annyira kevés zsír sült ki belőle. Amikor a hagyma is megpirult, rászórtam a húskockákat és kicsit körbepirítottam. Végül szórtam rá egy kávéskanálnyi pirospaprikát, hogy ne legyen olyan sápadt a kész étel.

Száraz teflon serpenyőben kevés lisztet pirulni tettem. Szaporán kavargatva zsemleszínűre pirítottam. Ez kellett a lé sűrítéséhez, rántás helyett. Így a hagyományos káposztában érezhető pirított liszt íz belekerült ugyan, de további zsiradék nem.

A rizst leforráztam és hagytam állni, amíg a hússal foglalkoztam. Leszűrtem és a darált húshoz adtam. Sóval, pici fehérborssal, és kaukkfűvel ízesítettem. Alaposan összegyúrtam, hogy a hús saját maga kiadja ragasztóját (miozin), és tojás nélkül is összeálljon a töltelék.

A káposzta házilagos savanyítása megtalálható a Jó Kaja oldalon.

A káposztából szórtam egy réteget a a fazék aljára. Rászórtam a szalonnás, hagymás húskockákat. A töltelékből hüvelykujjnyi hurkákat formáztam és körbepakoltam velük a fazekat. Rászórtam a pirított lisztet, majd betakartam a maradék káposztával. Megszórtam csomborral és felöntöttem annyi vízzel, hogy szűken ellepje. Csendesen forraltam háromnegyed órán át. Tejföl csak mellé járt, hogy a pillanatnyi gusztus szerint lehessen adagolni.


 

Szóljon hozzá!