Sokak kedvence a Brassói aprópecsenye, amit legtöbbször vendéglőben rendelünk. Sajnos többnyire úszik a zsírban és a krumpli is teleszívta magát, vagyis igen távol áll mindenféle fogyókúrától. Pedig nem kéne, hogy így legyen, pici módosítással, apró trükkel elkészíthetjük magunk számára is. Pici ügyességgel még a család nem fogyózós tagjai számára is tálalhatjuk, nem kell kétfélét főznünk.
80 dkg disznó lapocka
50 dkg gomba
5 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű
kevés libazsír (olaj)
A krumplihoz:
1 kg krumpli
só, fűszerek
kevés olvasztott libazsír (olaj)
A húst gondosan megpucoljuk, minden hártyát, bőnyeget lefejtünk. A rostjaira merőlegesen 5-6 mm vastag szeletekre vágjuk, majd ezeket aprítjuk ceruzányi csíkokra. Ezzel a vágási móddal hamarabb megpuhuló, omlós húst kapunk.
A krumplit 8-10 percig előfőzzük, majd meghámozzuk és gerezdekre vágjuk. Megsózzuk, megfűszerezzük és pici zsiradékkal összeforgatjuk. Tepsiben, egy rétegben elterítjük. Forró (200 fokos) sütőben, 10-15 perc alatt piros, ropogósra sütjük. Úgy időzítsük, hogy nagyjából a hússal egy időben készüljön el.
A húst kevés megforrósított zsrradékon körbepirítjuk, majd hozzá adjuk a kockákra vágott gombát. Megsózzuk, megfűszerezzük és lefedve, a gomba levében pároljuk puhára. A hústól függően ehhez 15-30 perc kell.
A megpuhult húsról levesszük a fedőt, rányomjuk a fokhagymát és zsírjára sütjük. Elkeverjük a megsült krumplival, 2-3 perc alatt összemelegítjük és azon forrón tálaljuk is.
Ez a recept eleve egészen kevés zsiradékot tartalmaz, viszont van benne elég sok szénhidrát – igaz krumpli, ami mégse fehér liszt. Ha teljesen szét akarjuk választani, egyszerűen ne vegyünk magunknak a krumpliból. Ez esetben nyugodtan duplázzuk meg a gomba mennyiségét és az lesz a köretünk a hús mellé.
Ízlés szerinti savanyúság és valami kedvünkre való bor, vagy sör jár hozzá. Érdemes borsdarálót tenni az asztalra, hogy ki-ki kedve szerint tehesse csípősebbé.
Beszélgetés