A hagyományos húsvéti ételek sorából nem hiányozhat a bárány. Szimbolikus jelentőségű, mint a hagyományokhoz kapcsolódó ételek többsége, hiszen ilyenkor a kereszténység Jézus Krisztus – az Isten Báránya – halálára emlékezik. Ha egy egész bárány megsütésére nem is vállalkozunk, egy ilyen leves méltóképp emelheti az ünnepi menü fényét.
30 dkg bárány színhús
1 csokor zsenge sárgarépa
2 kis szál petrezselyemgyökér
1 kis karalábé
10 dkg zeller
10 dkg kelbimbó
10 dkg zöldborsó
1 dl tejszín
2 teáskanál keményítő
só, fehérbors, tárkony, kakukkfű, babérlevél, citromlé
A húsról fejtsük le a hártyákat, zsírt, és vágjuk ceruzavékony, 1 – 2 cm hosszú csíkokra. A zöldségeket hámozzuk meg.
Pici olajon pirítsuk fehéredésig a húskockákat, majd öntsük fel vízzel, sózzuk meg és tegyük bele a babérlevelet, zellert és a gyökeret. Néhány perc elteltével tegyük hozzá a répát és a karalábét is. Csendesen gyöngyözve főzzük kb. fél órát, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Amikor már kezd puhulni, adjuk hozzá a fagyasztott borsót és kelbimbót is. Ekkor borsozzuk meg és adjuk hozzá a többi fűszert is.
Az összes hozzávaló megpuhulásakor keverjük el a keményítőt fél deci hideg vízben, majd a tejszínnel együtt öntsük a levesbe. Épp csak forrásig melegítsük, már nem kell tovább főzni. Kóstoljuk meg és ha kell, fűszerezzük utána. Pár csepp citromlével tegyük kissé pikánssá.
Beszélgetés