Fogyózók nagy barátai az egytálételek. A leves és a főétel egybekomplikálása, vagy egyszerűsítése, többnyire kevés munkával elkészíthető fogást eredményez, ami anélkül sámfázza ki pocakunkat, hogy tartósan eltelítene.
Az egyik biztos befutó a becsinált. Szinte bármilyen sovány húsból elkészíthető, jó sok zöldséggel, a végeredmény mindig más, változatos lesz. Ez bárányhúsból készült, de a pulykától a disznón át a galambig tág tere van a lehetőségeinknek.
30 dkg hús
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
sárgarépa
petrezselyemgyökér
karalábé
zeller
zöldborsó
zöldbab
só, fehérbors, szegfűbors, gyömbér, kaukkfű
citrom héja és leve
A sűrítéshez kevés liszt / keményítő és a diétától függően tejszín, tejföl, tej.
A megtisztított húst vágjuk a rostjaira merőlegesen ceruzavastag csíkokra. A zöldségeket vékonyan szeleteljük fel vagy vágjuk kis kockákra.
Kevés olajon pirítsuk meg a szeletelt sárgarépát. Ettől finom íze is lesz és szépen kiadja a színét. Dobjuk rá a húst és pár percig együtt kevergessük, amíg kifehéredik. Adjuk hozzá a többi zöldséget (ha fagyasztott borsót, babot használunk, azt csak a vége felé) és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, fűszerezzük, majd lefedve, csendesen főzzük, amíg minden megpuhult. A fagyasztott zöldségeket elég kb. 10 percig főzni, nagyjából ennyi idő, amíg behabarjuk. A citrom vékonyan lehámozott héjából is tegyünk bele 1-2 csíkot.
Kevés lisztes habarással sűrítsük be és a citrom levével tegyük üdítően pikánssá. Ízlés szerint megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, kaporral.
Aki nem kerüli nagyon a szénhidrátot, egy tojásból készült galuskát szaggathat bele.
Beszélgetés