- Fogynék - http://fogynek.hu -

Zöld spárga parmezánnal

Hosszú hallgatásomat megtörve hozom a minapi ebédemet. Igazi ünneplős étel, hiszen spárgából készült és spárgát enni mindig ünnep.

Ha még hozzáveszem azt is, hogy tán 10 perc volt az egész elkészítése, igazán jóleső érzéssel ehetjük meg azt a kalóriaszegény fogást.

A zöld spárga ideális a gyors főzőcskéhez. Fehér társával ellentétben nem kell meghámozni, elég letörni az alsó végét. Ahol eltörik, a fölötte levő rész már biztos nem fás.
Alaposan megmostam egy csokor spárgát és letörögettem a végét. Nagyjából leráztam róla a vizet és egy nagyobbacska serpenyőbe sorakoztattam. Tettem alá egy vékony szeletke vajat, hogy mégse szárazon aszalódjon és közepes lángon elkezdtem párolni. Amíg átmelgedett és a vaj elolvadt fedő alatt volt, de utána már levettem róla. Időnként megráztam a serpenyőt, hogy mindenütt bevonja a vaj.
Nagyjából annyi idő alatt megpuhult és pirulni kezdett, amíg megettem egy tányérral az előző nap főzött zöldborsólevesből. Direkt jó ha nem főzzük ronggyá hanem roppanósan harapható marad.
Tekintettel a zöld spárga fehérnél markánsabb ízére, a megpuhult spárgát megsóztam, daráltam rá színes borsot és a kiskéssel faragtam a tetejére néhány parmezán forgácsot. Remekül egészítették ki a spárga aromáját.