Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Új kelkáposzta főzelék buggyantott tojással

Megjelentek a szép, friss új kelkáposzták és káposzták a Nagycsarnokban. A zöldre éhesek ilyenkor hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy hol teremhetett, mennyit utaztatták. Így történt, hogy egy fej kelkáposzta “valahogy” hazakeveredett.

Ezek a laza fejek sok zöld levelet is tartalmaznak, amiket nem kell leszedni, nyugodtan belefőhetnek az ételbe.

Gondolkodtam, hívható-e még főzeléknek amit ma ettünk. Kevés jegyét őrzi a hagyományos módon készült főzeléknek, berántva sincs. Végül megtartottam az elnevezését, hiszen amikor ennyit hallunk a régi fogások újragondolásáról, akkor a szinte hungarikumnak számító főzelék nevet kár volna kidobni.

1 kis fej új kelkáposzta
néhány nagyobbacska újkrumpli
fejenként 1 – 2 tojás
2 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, csombor, majoranna

A káposzta sötétzöld leveleit és a vastagabb ereit külön vágjuk össze a világos színű szívétől. A krumplit kaparjuk meg és vágjuk vastagabb szeletekre. A hagymát szeleteljük fel.

Kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a krumplit és forgassuk át a hagymás olajon, hogy az is kezdjen üvegesedni. Tegyük hozzá a sötét leveleket és kevés víz aláöntésével kezdjük csendesen főzni. Sózzuk és fűszerezzük meg, majd 5 – 6 perc elteltével tegyük bele a világos leveleket is. Így érhetjük el, hogy egyszerre puhuljanak meg. Mindig kevés folyadékot töltsünk alá, ha elfőné, hogy inkább csak a gőzében párolódjon, ne úszkáljon a lében. Ha van kéznél alaplé, húsleves, azzal se rontjuk el, csak számoljunk vele a sózásnál. Amikor már szint kész van, húzzuk lejjebb a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön, és pár kanált tejföllel, amiben pici lisztet kevertünk el, habarjuk be. A merőkanál hátával nyomjunk mélyedéseket bele. Üssük bele a tojásokat és az edényt lefedve hagyjuk 5 – 6 percig főni. Szerintem akkor a legfinomabb, amikor a sárgája még sűrűn folyós.


 

Szóljon hozzá!