Újabb recept az időhiánnyal küzdő fogyósok kedvenc rovatába, az egytálételek közé.
Az ötletet egy nehezen kimondható nevű szicíliai étel adta, de ezt már aligha ismernék fel eredetinek.
30 dkg darált marhahús
25 dkg juhtúró
5 dl csirke alaplé (húsleves)
4 tojás
kb. 5 dkg zsemlemorzsa / áztatott kenyérbél / 2 db reszelt keménytojás
1 maréknyi vágott petrezselyemzöld és bazsalikom
só, bors, szerecsendió
parmezán sajt
A darált húst keverjük össze egy tojással, némi reszelt parmezánnal és a zsemlemorzsával ill. áztatott és kifacsart kenyérrel. Aki szénhidrátkerülő diétán van az két lereszelt keménytojással helyettesítheti. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele a zöld fűszerek egy részét. Vizes kézzel formáljunk kisebb gombócokat belőle és főzzük meg az alaplében, majd sorakoztassuk sütőbe tehető edénybe.
A többi tojást válasszuk szét, a sárgáját adjuk a juhtúróhoz, a fehérjéből verjünk kemény habot.
Adjuk a túróhoz a többi zöld fűszert, parmezánt és ízesítsük reszelt szerecsendióval. Csak akkor sózzuk meg, ha a juhtúrótól és a parmezántól nem lenne elég sós. Aki nem szereti a juhtúró pikáns ízét, nyugodtan készítheti tehéntúróból is, amiből akár többet is beletehet, nem fogja elnyomni a hús ízét.
A simára kevert túrókrémbe óvatosan keverjük bele a tojáshabot.
Öntsük a gombócokra az alaplevet és szedjük a tetejére a habos túrókrémet. Ha minden hozzávaló forrón került a habos réteg alá, akkor nagyon forró sütőben (220 fok) épp csak pirulásig süssük. Ha a gombóc és a lé már kihűltek, 180 fokon tegyük a sütőbe, ahol kb. fél óra alatt pirul meg és melegszik át.
Köret nélkül 3-4 ember jól lakhat vele.
Beszélgetés