Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Töltve sütött gombafejek

Ez a recept is a gomba dicsérete, példa a sokoldalúságára. A minap készült, a gombaleves alapjaként. A recept eredete minden bizonnyal a hegyek között élő pásztorokig nyúlik vissza. Ahol birkákat legeltetnek, ott van sajt és túró, egy kis szalonnát mindig vittek magukkal, a gomba meg ott nőtt. Ha begyújtjuk még a kerti grillt, azon sütve a legfinomabb, de érdemes sütőben, konyhában is elkészíteni, mert hamar megvan, és megunhatatlanul finom.

Városi emberként leginkább csiperkegombát találunk a boltokban. Igyekezzünk nagyokat venni, hogy legyen helye a tölteléknek. Nagyon finom a portobello-ként árult, barnás kalapbőrű csiperkéből. Mi most elég apró gombát sütöttünk, de hát ajándék gombának ne méregesd a kalapját.

A gombát folyó víz alatt öblítsük le, ügyelve arra, hogy a lemezei közé ne menjen be. A gomba képes hamar sok vizet magába szívni, ami alaposan meghosszabbítja a sütési idejét. Törjük ki a gombák szárát – azokból fő a gombakrém leves – és a kalapokat sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.  Szórjuk meg kevés sóval és bőkezűen őrölt kakukkfűvel. Lehet rá borsot is szórni, meg más fűszereket, én szerintem azonban ha a gomba kapott kakukkfüvet, másra már nincs szüksége.

Mindegyik kalapba tegyünk egy darabka juhtúrót vagy sajtot, de tehetünk bele akár fokhagymás tejfölt is. Tulajdonképp ez az a pont, ahol szabadon engedhetjük a fantáziánkat, ahol kreatívak lehetünk.  A tölteléket bárhogy variálhatjuk, a sajtféléktől a májdarabkán át a darált húsos töltelékig bármit elvisel. Talán csak a baracklekvár lenne idegen tőle, bár lehet, még azt is  belefuzionálja valaki. Elértünk oda, ahol a vegák abbahagyhatják és már tehetik is a sütőbe.

Ragadozók megkoronázhatják egy kis csík kolozsvári szalonnával vagy egy karika kolbásszal. Tegyük a tepsit a sütőbe és süssük meg, hogy a szalonna kiolvadjon, megpiruljon, és az ízes zsírja átjárja az alatta levőket. A sütéshez legjobb a grillt bekapcsolni, feltéve hogy van a sütőnkben. Ugyanolyan finom lesz légkeveréssel, vagy hagyományos sütőben is. Én leginkább köret nélkül, magában szeretem, de akár rizst, akár egy habos krumplipürét kínálhatunk hozzá.


 

Szóljon hozzá!