Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Töltött szűzpecsenye, Wellingtonra emlékezve

Szokott piaci hentesemnél a minap rábeszéltek a fiúk a szűzpecsenyére. Sokat persze nem kellett győzködni, még ha nagyon aprók is voltak a húsok, a két darab alig volt több 60 dkg-nál.

A hétvégére megvett kilónyi barna csiperke sem fogyott el egészen a tegnapi előételezéshez, gondoltam összeházasítom a hússal. A szűzérméknél valami különlegesebbet akartam csinálni, és emlékezve a spárgával töltött szűzre, most is valami töltöttet akartam csinálni.

A gombát egy kicsi fej hagymával apróra vágattam a forgókésessel, és egy kanál olajon addig pároltam, amíg elfőtte a levét és sűrű massza lett. Kis sót, kakukkfüvet persze nem felejtettem ki belőle.

A húsokat megpucoltam és az egész lapos végüket, ill. a fejükön levő külön húsdarabokat levettem. Ezeket, ismét csak a forgókésessel péppé aprítottam,  majd a gombapépet hozzátéve egységes masszává kevertem. Ez a hús szépen összetartotta a tölteléket, nem kellett tojással kötni, amitől nagyon meghígult volna, hogy nehezebb legyen betölteni.

A húsokat először a késélezéshez használatos fenővassal szúrtam fel, aztán az ujjammal kicsit kitágítottam a lukat. A töltés az bizony élményszámba ment, a jó sűrű pempő sehogy se akart belesietni. Végül a bal kezembe vett hús tetejét tölcsérszerűen kinyitottam, és evőkanállal rátettem, majd belenyomtam egy-egy kis adagot. Időnkét a tetejét befogva, lejjebb masszíroztam a tölteléket.

A közben kiolvasztott, előre kinyújtott levelestésztáról kiderült két dolog. Egyrészt az, hogy nem tettek közé sütőpapírt, csak úgy hajtották össze. Mire kiolvadt, a belső hajtás úgy összeragadt, hogy nem lehetett szétszedni. Kénytelen voltam a sodrófával kinyújtani, mégpedig jó vékonyra, hogy jusson mindkét húsra. Ettől a merénylettől a megsült tészta nem volt igazán leveles, persze nem tudom, hogy ez a gyártmány milyen lett volna eredeti állapotában, mindenesetre nem fogom kipróbálni, inkább másikat veszek legközelebb.

A maradék gombapéppel kívülről körbekentem a húsokat, és rájöttem , hogy a Wellingtonba sonkaszeletek is járnak. Épp nem volt idehaza, és bár van a közelben folyton nyitva tartó, “gazdaságos” hiperszuper, oda akkor megyek, ha nagyon muszáj. Most úgy döntöttem, hogy annyira nem muszáj, jó lesz ez sonkaszelet nélkül is. Becsomagoltam a tésztába, megkentem tojással és villával megböködtem, hogy a gőze kijöhessen.

200 fokra előfűtött sütőbe tettem, majd mikor az első színesedő foltok megjelentek rajta, visszavettem 150 fokra. Így a levelestészta kedvéért forró sütőbe is került, viszont volt ideje átsülni a nyers húsnak. Nagyon hosszú idő így sem kellett neki, hiszen a közepében készre főtt gombapép volt, annak elég ha átmelegszik egy kicsit. A végén újra feljebb húztam a sütőt, mert még sápadtnak láttam. Összesen kb. 25 percet töltött a sütőben. A jóformán csuszavékonyságú tészta nem tartotta meg a húst, a tepsiből való kivétele kétszemélyes attrakció volt.


 

Szóljon hozzá!