Gyönyörű csokor petrezselyemzöldeket kínáltak a piacon, nem lehetett otthagyni.
Tavaszi zöldségleves került szóba, az ebédre, amiből végül egy számunkra új variáció született. A fokhagymás, petrezselymes krémlevesbe galuskák formájában került a sok zsenge zöldség. Tulajdonképp az összes hozzávaló fellelhető a hagyományos levesben is, a készítés módjától mégis egész más fogás született, amit a zöldségek iránt amúgy mérsékelt lelkesedést mutatók is lelkesen megettek.
1 nagy fej új fokhagyma (vagy kettő, ha nagyon zsenge)
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 szál új, zsenge sárgarépa
egy kicsi (vagy egy fél) karalábé
egy kis tojás
1 evőkanál zabpehely (aprószemű)
1 evőkanál búzadara
1 + 1 evőkanál liszt
A petrezselymet apróra vágjuk, vagy tegyük a botmixer poharába, annyi vízzel, hogy a botmixerrel elturmixolhassuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket kissé összevagdossuk, és egy kis olajon megfuttatjuk. Megszórjuk 1 evőkanál liszttel és kissé megpirítjuk, majd felengedjük a petrezselymes víz egy részével, de csak annyira, hogy sűrűn folyós állaga legyen. Ekkor a botmixerrel elturmixoljuk a fokhagymagerezdeket is. Megsózzuk, majd felöntjük, hogy 4 tányér leves legyen – ekkor tesszük hozzá a többi turmixolt petrezselymet is.
A zöldségeket lereszeljük. Én a microplane-reszelő legnagyobb méretén reszeltem. Egy evőkanál vajon megdinszteljük és megszórjuk egy kis szerecsendió-virággal. Kihűtjük, majd egy tojást ütünk rá és rászórjuk a lisztet, zabpelyhet és a búzadarát, majd összekeverjük. A sűrű masszát teáskanállal a levesbe szaggatjuk. Addig főzzük, míg fel nem jön a felszínére.
Imádom a petrezselymet, így ezt a levest biztos kipróbálom:)))
Köszi az ötletet