- Fogynék - http://fogynek.hu -

Sült cékla saláta

A saláták a legtöbb fogyókúra elengedhetetlen részei. Időnként alaposan próbára kell tegyük találékonyságunkat, hogy változatossá tudjuk tenni. Ilyen, a szokásostól eltérő ez a recept.

Érdemes most nekilátni, még zsenge céklát lehet találni a piacokon. Igazából a diónyinál kisebbeket keressük, azok igazán gyengék. Ha kicsit nagyobbakat kapunk, azokat nagyon vékonyra szeleteljük, gyaluljuk.
A céklát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre, gerezdekre. Serpenyőben forrósítsunk olíva és dióolaj keveréket, adjuk hozzá a céklát és fedő alatt puhítsuk meg. Vegyük le a fedőt és pirítsuk zsírjára, hogy kissé karamellizálódjanak a szeletek. Adjunk hozzá zsenge lilahagymát, ha kapunk cseresznyényi aprókat, akár egészben vagy épp csak félbe vágva. Picit sózzuk meg és balzsamecettel megcsepegtetve pároljuk roppanósra a hagymát is. hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg egy maréknyi finomra vágott bazsalikomlevéllel és keverjünk közé csíkokra vágott salátát. A csípős ízek kedvelői szórhatnak rá kevés chilipelyhet, ami remekül illik a cékla kicsit karamelles édességéhez. Két szelet lágy sajttal kiegészítve megteszi könnyű vacsorának is.