Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Somogyi felvágott diétás változatban is

Nagy szalonnakockákat tartalmaz a paprikás ízesítésű somogyi csípős – vagy nem csípős, ízlés szerint. Érdemes otthon is kipróbálni az elkészítését. Egy húsdarálón és botmixeren kívül semmilyen felszerelést sem igényel, a vastag műbél kanállal is betölthető. Akár folpackkal bélelt püspökkenyér formában is készülhet, csak érdemes lepréselni valamilyen nehezékkel, hogy kevésbé legyen szétesős, amikor kihűl. Fogyókúrás változata szalonna helyett csirkemell kockákkal készül.

1 kg sovány hús (comb, lapocka)
30 dkg zsírszalonna vagy csirkemell
1 dkg szép színű édes paprika
1 tk erős paprika (elmaradhat)
1 tk őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 dkg só

A szalonnát 2×2 centis kockákra vágom és 2-3 percre lobogó forró vízbe teszem. Onnét kivéve szűrőkanállal leszűröm és hagyom kihűlni. A húst aprólyukú tárcsán ledarálom, majd összeturmixolom a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, pici hideg vízzel, a sóval és belekeverem a kihűlt szalonnakockákat. Vastag műbélbe (bármelyik bevásárlóközpontban van 10 cm-es) töltöm – vagy mint a képen is látható, a sonkaprésbe teszem – majd a végei elkötése után, egy órát abálom 80 – 90 fokos (épp csak gyöngyöző) vízben. Utána hideg vízbe téve, gyorsan kihűtöm.  Ha nem bélbe töltjük, hanem formába, akkor sütőben, lehetőleg légkeveréssel kell hőkezeljük, nem meríthetjük vízbe. Egy ilyen vastagságú felvágottat 2 – 2,5 órán át kell 80 fokon aszaljunk, mert a levegőben lassabban melegszik át a közepe is.  Hűtőben egy hétig áll el, vagy adagonként fóliába csomagolva kitűnően fagyasztható.

A diétás változathoz a megtisztított csirkemellet nagyobb kockákra vágom és megszórom kevés sóval, borssal. Ezek mennyiségét levonom a masszába kevert fűszerekéből, nehogy elsózzam. A szalonna helyett ezt keverem az alap masszába, minden más ugyanúgy készül. Arra számítani kell, hogy a csirkemelles változat egészen száraz, szinte semmi zsír sincs benne, ettől a szeletek könnyebben törnek. Érdemes kicsit több vízzel készíteni a masszát, vagy egy szelet szalonnát beledarálni.


 

1 hozzászólás: Somogyi felvágott diétás változatban is

Szóljon hozzá!