Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Gyógyító sárgaborsóleves

Estére már kellően untam a teát, és az ágyban fekvést is, ami ellen csak egy gyors főzéssel lehetett védekezni.

A dolog kezdett halaszthatatlanná válni, mivel még vasárnap este beáztattam egy fél zacskó sárgaborsót, mert Lúdanyó receptjét mindenképp ki akartam próbálni.

A próba abszolút pozitív eredménnyel végződött, nagyon finom, a szokottól eltérő változata a sárgaborsó levesnek- bár ez most átmenet volt a leves és a főzelék között. A kenyérkockákra már nem futotta az energiámból, de a felesben füstölt sajttal és parmezánnal készült leves olyan finom volt, hogy az is evett belőle, aki deklaráltan nem szereti a sárgaborsót.

A recept és a kép is Lúdanyóé – kihagytam a photosessiont is – érdemes Tőle eltanulni.

Azért emlékeztetőül idemásolom.

200 gr sárgaborsó
1,5 l zöldséglé, húsleves vagy víz+kocka (a DM bio részlegén kiváló leveskockák kaphatók)
1 – 2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
10 – 15 dkg kemény sajt(trappista, ementáli, cheddar,…)
só, bors

2-3 száraz kenyérszelet vagy zsemle
5 dkg vaj
5 dkg márványsajt vagy gorgonzola

Elkészítés:
1. Érdemes beáztatni a sárgaborsót egy éjszakára, mert úgy sokkal hamarabb elkészül a leves.
2. A beáztatott borsóról leöntjük az áztatólevet, fazékba tesszük, felöntjük a kéznél levő folyadékkal és felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket is. Ha a folyadék nem sós, akkor meg is sózzuk.
3. Főzzük teljesen puhára a borsót. Ha kész, akkor botmixerrel turmixoljuk simára.
4. Öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk fel azzal is.
5. A sajto(ka)t vágjuk apró kockákra, tegyük a forró levesbe és forraljuk fel megint.
6. Ha kész, sózzuk, ha szükséges és őröljünk bele borsot.
7. Készítsünk hozzá sajtos kenyérkockákat. Előrelátó háziasszony a borsó puhulása közben meg is csinálja.
8. A sütőt melegítsük 200 C fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
9. A kenyeret (zsemlét) vágjuk apró kockára és tegyük egy nagy tálba.
10. A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, tegyük hozzá a márványsajtot, azt is olvasszuk meg. Öntsük a keveréket a kenyérkockákra és keverjük jól össze, hogy minden kockára jusson a sajtos-vajas keverékből.
11. Terítsük szét a tepsin és a sütőben süssük barnára, ropogósra (légkeveréssel). Hamar megpirul, figyeljünk rá.


 

Szóljon hozzá!