Estére már kellően untam a teát, és az ágyban fekvést is, ami ellen csak egy gyors főzéssel lehetett védekezni.
A dolog kezdett halaszthatatlanná válni, mivel még vasárnap este beáztattam egy fél zacskó sárgaborsót, mert Lúdanyó receptjét mindenképp ki akartam próbálni.
A próba abszolút pozitív eredménnyel végződött, nagyon finom, a szokottól eltérő változata a sárgaborsó levesnek- bár ez most átmenet volt a leves és a főzelék között. A kenyérkockákra már nem futotta az energiámból, de a felesben füstölt sajttal és parmezánnal készült leves olyan finom volt, hogy az is evett belőle, aki deklaráltan nem szereti a sárgaborsót.
A recept és a kép is Lúdanyóé – kihagytam a photosessiont is – érdemes Tőle eltanulni.
Azért emlékeztetőül idemásolom.
200 gr sárgaborsó
1,5 l zöldséglé, húsleves vagy víz+kocka (a DM bio részlegén kiváló leveskockák kaphatók)
1 – 2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
10 – 15 dkg kemény sajt(trappista, ementáli, cheddar,…)
só, bors
2-3 száraz kenyérszelet vagy zsemle
5 dkg vaj
5 dkg márványsajt vagy gorgonzola
Elkészítés:
1. Érdemes beáztatni a sárgaborsót egy éjszakára, mert úgy sokkal hamarabb elkészül a leves.
2. A beáztatott borsóról leöntjük az áztatólevet, fazékba tesszük, felöntjük a kéznél levő folyadékkal és felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket is. Ha a folyadék nem sós, akkor meg is sózzuk.
3. Főzzük teljesen puhára a borsót. Ha kész, akkor botmixerrel turmixoljuk simára.
4. Öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk fel azzal is.
5. A sajto(ka)t vágjuk apró kockákra, tegyük a forró levesbe és forraljuk fel megint.
6. Ha kész, sózzuk, ha szükséges és őröljünk bele borsot.
7. Készítsünk hozzá sajtos kenyérkockákat. Előrelátó háziasszony a borsó puhulása közben meg is csinálja.
8. A sütőt melegítsük 200 C fokra, egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
9. A kenyeret (zsemlét) vágjuk apró kockára és tegyük egy nagy tálba.
10. A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, tegyük hozzá a márványsajtot, azt is olvasszuk meg. Öntsük a keveréket a kenyérkockákra és keverjük jól össze, hogy minden kockára jusson a sajtos-vajas keverékből.
11. Terítsük szét a tepsin és a sütőben süssük barnára, ropogósra (légkeveréssel). Hamar megpirul, figyeljünk rá.
Beszélgetés