Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Sárgabarackos göngyölt karaj – Karácsonyi ajánlat

Igazi ünnepi étkezés fénypontjaként kínálhatjuk ezt a finom és nagyon mutatós pecsenyét. Elő lehet készíteni a töltését és csak a sütőbe kell betenni az ünnep napján. Könnyű, gyümölcsös, ugyanakkor izgalmasan fűszeres, jól passzol hozzá egy illatos fehér bor és egy semleges ízű, de nem száraz köret.

kicsontozott karaj
aszalt sárgabarack
sárgarépa
hagyma
fokhagyma
só, bors, szerecsendió virág, gyömbér, rozmaring, (chili)

Az aszalt barackot egy éjszakára áztassuk be kevés fehér borba vagy vízbe. A hagymát, a répát és a barackot is vágjuk kockákra. A karajt csigaformán vágjuk fel, hogy egy nagy lapot kapjunk, a legegyszerűbb, ha ezt a hentesre bízzuk. Ha nem vállalja, akkor csináljuk meg magunk, és keressünk jobb hentest.

Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát és a répát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a lereszelt gyömbért, majd öntsük fel a barackokról leszűrt borral, és forraljuk be.  Aki szereti, kevés chilivel fűszerezze pikánsra. Adjuk hozzá a kockákra vágott barackot és ha túl sok leve lenne zsemlemorzsával sűrítsük.

A kiterített karajt sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg szerecsendió virággal. Terítsük rá a tölteléket és csavarjuk fel, mint egy bejglit. Kötözzük körbe, hogy ne nyíljon szét sütés közben és megtartsa formáját. Ha hústű akad a kezünk ügyébe, azzal is rögzíthetjük. Az ágacska rozmaringot egyszerűen kötözzük az oldalához.

Tegyük rácsos tepsibe és a nagyon forróra (220 fok) előmelegített sütőben süssük barnára, kb. fél óra alatt. Utána vegyük lejjebb a hőmérsékletet, 160 fokra és süssük puhára. Ez a hús nagyságától, vastagságától függően 1 – 1,5 órát vehet igénybe. A végén még rápiríthatunk a grillel, ha nem tűnik elég ropogós kérgűnek. Ha a karajon semmi zsírréteg sincs, beburkolhatjuk egy réteg hajszálvékony szalonnával.


 

1 hozzászólás: Sárgabarackos göngyölt karaj – Karácsonyi ajánlat

  • duende

    Isteni! 🙂
    Én is szoktam karácsonykor göngyölt karajt, remekül lehet variálni és nagyon mutatós is. Ez a barackos verzió is nagyon tetszik! 🙂

Szóljon hozzá: duende