A rakott karfiol az a recept, amiben a kevéssé zöldségpusztító családtagok is megeszik a karfiolt. Éppen ezért ismétlődően előfordul a menünkben, ennek megfelelően variálva. Ez most a hústalan verzió volt, amit egy apró trükkel színesebbé, látványosabbá tettem.
1 fej karfiol
6 tojás
2 ek liszt
1 kis pohár tejföl
só, szerecsendió, kakukkfű, majoranna, snidling
A karfiolt rózsáira szedve, fele tej, fele vízben, kis sóval és szerecsendióval főzzük meg. A leszűrt rózsákat tegyük kikent, kimorzsázott jénaiba. A tojásokat főzzük meg keményre, és aprítsuk fel. Én hosszában négy gerezddé vágom, majd keresztbe két- háromfelé. Szórjuk rá a karfiolra. A lisztből pici olajon, kevés tejjel főzzünk sűrű besamelt. Keverjük bele a tejfölt és az apróra vágott fűszereket. Simítsuk rá a karfiolra és forró sütőben süssük, amíg a teteje színesedni kezd.
A trükk pedig annyi volt, hogy a karfiol főzésekor kurkumát tettem a tejes vízbe, ettől ez a fehér alapon fehér étel látványosabb lett.
Beszélgetés