- Fogynék - http://fogynek.hu -

Rakott medvehagyma

Kezdődik a medvehagyma szezon, ma már a piacon is láttam, csokorba szedve. Tavaly ipari mennyiséget gyűjtöttünk, még van a fagyasztóban, amit el kéne fogyasztani. Ebből a meggondolásból született ez a vasárnapi ebéd, szombaton. Lefóliázva ment a hűtőbe, ebéd előtt csak át kellett sütni.

30 dkg medvehagyma
50 dkg disznóhús
0,5 bögre rizs
10 dkg sajt
3 dl tej
3 evőkanál liszt
olaj
só, gomasio, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér

A megmosott és lecsöpögtetett medvehagymát vágjuk csíkokra, a sajtot reszeljük le, a húst tisztítsuk meg és daráljuk át.

Kevés olajon pirítsuk szemcsésre a darált húst, a szerecsendió kivételével fűszerezzük meg, majd keverjük bele a szokott módon megfőzött rizst. Kenjünk ki egy lapos jénait. Terítsük bele a medvehagyma felét, és szórjuk meg kevés reszelt sajttal. Terítsük rá a rizses húst, majd fedjük be a többi hagymával.

Kevés olajon pirítsuk felhabzásig a lisztet, öntsük fel a hideg tejjel, majd simára keverés után főzzük fel, hogy krémes sűrűségű besamellt kapjunk. amit szerecsendióval és kevés sóval fűszerezzünk. Öntsük a tetejére s szórjunk rá kevés reszelt sajtot. 160 fokos sütőben 40 – 45 perc alatt sül pirosra a sajt a tetején.