Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Pörkölt más módon

Méltatlanul sok támadás éri a pörköltet. Sokan valami zsíros, nehéz, ehetetlen ételnek állítják be, ami megtestesíti a magyar konyha földhözragadt elmaradottságát.

Pedig egy nagyon régi tradíción alapuló receptről van szó, ami persze az évszázadok alatt magába olvasztotta a mindenkori újdonságokat. Ha ezt nem teszi, sose lehetett volna belőle a mai paprikás, gyönyörű színű étel, hiszen sokkal régebbi fogásról van szó, mint ahogy a paprikát megismerhettük.

Arról sokan vitáznak, hogy pásztorételnek tekinthető-e – a XIX. századi pásztorkodásban valószínűleg nem – minden esetre egy nagyon logikusan felépített, kevés eszközt és technikát használó étel, ami könnyen elkészíthető volt akár szabad tűzön is. Egyetlen edénybe, egymás után kerülnek a hozzávalók, másra mint erre az edényre és egy késre nem is nagyon volt szükség.

Ami pedig a zsírosságát illeti lehet igaz is, ha valaki sok zsiradékkal szereti, de egyáltalán nem szükségszerű. A manapság tenyésztett állatok húsának olyan alacsony a zsírtartalma, hogy a kész ételben nagyjából annyi lesz, amennyit mi külön hozzáadunk. Ahogy most készítettem egyáltalán nem zsíros és munka is alig volt vele, odafigyelnem se kellett, nehogy leégjen. Érdemes ötletadónak ezt is elolvasni.

A húst megpucoltam és a szokásos méretű kockákra vágtam. Egy kilónyi húshoz két nagy fej hagymát felkockáztam és meghámoztam három gerezd fokhagymát. Két vékony szelet füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztottam, és szeretem benne a kicsit füstös ízét, de aki akarja olajjal is készítheti. A serpenyőben kiolvasztott szalonnán megpirítottam a hagymát. A pörkölthöz elég erőteljesen pirítom meg, világos barnára, mert ha nem karamellizálódik a sok hagyma cukortartalma, édessé tudja tenni az ételt.

Amikor a hagyma megpirult, rádobtam a húst és addig pirítottam, amíg körbe megfehéredtek. Megsóztam, megpaprikáztam és kevés borsot is szórtam rá, majd rányomtam a fokhagymát is. Ez után az egészet átkapartam a lassú főzőbe, töltöttem rá fél pohár bort és kevés vizet, majd bekapcsoltam a kisebbik fokozatára és ott hagytam 6 órára. A hús tökéletesen megpuhult, omlós lett, a szaftja is bársonyosan sűrű lett, olyan igazi pörköltté vált.


 

4 hozzászólás Pörkölt más módon

Szóljon hozzá!