- Fogynék - http://fogynek.hu -

Pácolt brokkoli saláta

A piacot elárasztotta a gyönyörű, friss brokkoli. Érdemes egyszer kipróbálni, hogy nem meleg ételt főzünk belőle, mert ez a sokoldalú zöldségféle többre képes a krémlevesnél és rakott recepteknél. Igényel némi előre gondolkodást, ez nem a dobjunk össze gyorsan valamit receptek egyike. Nem az elkészítése tart soká, csak az összeérlelési időkkel kell számolni.

1 fej brokkoli
1 tojás
2 dl olaj
mustár
citromlé
esetleg porcukor
só, fehérbors, csombor, szódabikarbóna

A brokkolit szedjük szét rózsáira. A megmaradó, vastag torzsáját el ne dobjuk, remekül elfér egy krémlevesben, egyáltalán nem fás. A rózsákat tegyük enyhén sós, csomborral ízesített vízbe. Szórjunk mellé egy kávéskanál szódabikarbónát, ez segít szép zöldnek megőrizni. Főzzük meg, de figyeljünk rá, nem tart sokáig, és inkább hagyjuk kicsit roppanósra, mintsem pépesítsük. Szűrjük le és tegyük át a páclébe, amit sós vízből, citromlével savanyítva, esetleg cukorral szelídítve kevertünk. Ebben a lében hagyjuk kihűlni és pácolódni másnapig. Akkor szűrjük le, és hagyjuk szinte szárazra lecsöpögni.

Készítsük el az öntetét. Ehhez üssük bele a tojást egy olyan, magas faló tálba, amiben a gépi habverővel tudjuk keverni. Szép lassan, majonéz módjára csurgassuk bele az olajat. Valóban majonéz lesz a teljes tojásból is, ha géppel verjük. Ízesítsük fehérborssal, mustárral, citromlével, és ha túl savanyúnak találnák, cukorral. Öntsük le vele a brokkolit és hagyjuk néhány órán át összeérni.

Ha apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát ropogósra sütünk, a leszűrt pörcét rászórva komplett vacsorának is megteszi.