Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Őzcomb vörösbor felett párolva

Családi ebédre készült, Karácsony első ünnepére.

A karácsonyi menü tervezetében már jeleztem, hogy őzcomb lesz valamilyen formában a családi ebédre.  Elkészült, finom volt, megettük (na jó, csak a nagyját).

Az összcsaládi kooperáció eredményeképp a szalonnával megtűzdelt comb ázott egy napot fűszeres vörösborban (szekszárdi bikavérben).

A húsról leöblítettem az apró fűszermagokat és rácsos tepsibe tettem. Alátöltöttem a pácléként használt bort, de csak annyit, hogy csak a rács alatt legyen, a hús alja ne ússzon a lében. Körülraktam darabosra vágott leveszöldséggel és gondosan körbecsavartam folpackkal. Mindez Szenteste végén, lefekvés előtt történt, amikor is betettem a 80 fokos sütőbe az egészet, és hagytam, hogy ott aludjon.

Reggel már látszott, hogy puha, ezért visszavettem 60 fokra, nehogy kihűljön. A húson reggelre már sötét kéreg keletkezett, annak ellenére, hogy nem érte magas hőmérséklet.

Ebéd előtt Leány elkészítette az áfonya mártást. Ehhez egy kanál cukrot karamellizált, rádobott egy diónyi reszelt hagymát, majd az aszalt vörösáfonyát és felöntötte egy korty vörösborral meg egy narancs kifacsart levével. Összefőzte botmixerrel simára dolgozta és leszűrte, majd keményítős vajjal kötötte.

A hús alatti lé egy részét beforralva sóval és frissen őrölt vegyes borssal utófűszerezve készült a másik mártás hozzá.

A hús olyan omlós lett, hogy a dekoratív szeleteléséről szó sem lehetett. Ahogy a csontját kifordítottam belőle, darabjaira esett szét. Omlós volt, de nem száradt ki és fantasztikusan megőrizte vadhús ízét, amit a mártások jól emeltek ki, és a  Párom által mellé tálalt krumpli galette, a szolid ízével támogatott.


 

2 hozzászólás Őzcomb vörösbor felett párolva

  • Likár Judit

    Tetszik a recept, meg is csinálom, de folpack-ba tekerünk biztosan, nem alufóliába?
    Köszönettel várom a választ!
    Judit

  • Biztosan!
    Persze ne téveszd szem elől a megadott hőmérsékletet. A műanyag fólia remekül kibírja a 100 fok körüli (alatti) hőmérsékletet és gyakorlatilag légmentesen zár. Alufólia alatt akár 200 fokon is süthetsz, de nem tudod úgy rágyógyítani a tepsire, hogy ne érezd az étel illatát (= ne eresztené ki a gőzét).

Szóljon hozzá!