Ha Max még gyűjtené azokat a recepteket, amik kétféle ételt csinálnak egy alapanyagból, ezt bízvást bevehetné a csomagba. A nyelv ugyanis először ad egy nagyon erőteljes ízű húslevest, hiszen meg kell főzni ahhoz, hogy a fehér bőrét le lehessen húzni. Utána szépen felszeletelve rengetegféle mártással, de akár átsütve is tálalható. Gyakorlatilag zsírtalan, finom rostú, sötét hús, határozott, finom ízzel, ezért jól elviseli az erőteljes fűszerezést is.
Nálunk a legkedveltebb a tejszínes kaprimártásban átpárolt nyelv, de most valami másra akartam sort keríteni, így született ez a rozsdás szaft köré.
1 kg disznó nyelv
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
1 pohár vörösbor
só, bors, kakukkfű
Vágjuk kis kockára a hagymát és kevés olajon pirítsuk világos barnára. Adjuk hozzá a paradicsompürét és azt is pirítsuk egy-két percig. Öntsük fel a borral és néhány kanál levessel. Fűszerezzük meg, nyomjuk bele a fokhagymát is, és csendesen forralva főzzük legalább fél órán át, vagy amíg a hagyma szétesik. Ha nagyon egyben akar maradni, rásegíthetünk a botmixerrel. Tegyük bele a szeletelt nyelvet és forraljuk pár percig, hogy az ízei összeérjenek. Aki lágyabb ízeket szeret, kevés tejföllel vagy tejszínnel keverje össze.
Beszélgetés