- Fogynék - http://fogynek.hu -

Málnás dinnyesaláta – kétféleképp

A minap még láttam a piacon sárgadinnyét és málnát is. Az utolsó lehetőség, hogy ezt a gyümölcsös desszertet megcsináljuk és alacsony lelkiismeretfurdalás tényezővel “bűnözhessünk”.


1 sárgadinnye (kb. 1 kg)
25 dkg málna
Az édes változathoz:
őrölt fahéj
pár csepp pálinka/rum
esetleg méz
A fűszeres változathoz:
friss bazsalikom
friss kakukkfű
balzsamecet
durvára őrölt bors
esetleg csilipehely

A dinnyét kívülről alaposan megmossuk, lehetőleg kefével lesikáljuk. Kettévágjuk és kanállal kikaparjuk a magos részét. Karalábévájóval kis golyókat faragunk a húsából, amit egy tálban gyűjtünk. Nem baj, ha nem tökéletes gömböket készítünk, törekedjünk arra, hogy kevés hús maradjon a héjon. A málnát leöblítjük és lecsepegtetjük.
Az édes változathoz a dinnyegolyóra fahéjat szórunk, megcsepegtetjük a pálinkával vagy rummal (ha gyerekek is kapnak belőle, ez elmarad). Ha nem elég édes a dinnye, kevés mézet is csurgatatunk rá. Óvatosan összekeverjük, majd a málnával rétegezve visszatöltjük a fél dinnyehéjakba.
A fűszeres változathoz finomra vágjuk a leöblített és lecsepegtetett bazsalikom és kakukkfű leveleket és a dinnyegolyókra szórjuk. Darálunk rá durva borsot – még finomabb, ha a darálóba fehér, zöld és piros borsot is teszünk – majd ha csípősebben szeretjük, megszórjuk csilipehelyjel. Pár csepp balzsamecetet is öntünk rá. Óvatosan összekeverjük és a málnával rétegezve visszatöltjük a fél dinnyehéjakba.
Jól záródó dobozba téve, vagy gondosan folpackba csomagolva betesszük néhány órára a hűtőbe. Hidegen tálaljuk.