Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Kossuth rizlinges lazaca

Kossuth nevéhez is először a kiflit kapcsoljuk, hiszen az a legismertebb.

Pedig létezik Kossuth-kenyér, sőt Kossuth rostélyos is. Utóbbi egy szalonnás pörköltalapon párolt húst jelent, amihez köretként gombapéppel töltött krumpli jár.

Azon ne csodálkozzunk, hogy épp lazacból készül ez a halétel, hiszen Kossuth korában még nem űzte el a szennyezés a lazacot Európa folyóiból. Nem volt tehát szükség távoli vizeken történő halászatra ahhoz, hogy lazac kerülhessen az asztalra.

75 dkg lazac filé vagy szelet
20 dkg fekete kagyló
10 dkg sárgarépa
10 dkg póréhagyma
1 dl rizling
1 citrom
2 dl tejszín
4 tojás sárgája
10 dkg vaj
1 ek liszt
só, bors, babérlevél, zsálya

Egy tepsit vajazzunk ki, és szórjunk bele néhány póréhagyma karikát, szemes borsot, babér- és zsályalevelet. Fektessük rá a besózott haldarabokat és öntsük alá a bort. Fedjük le alufóliával és sütőbe téve pároljuk puhára.

A kagylót forró, sós vízben pár perc alatt főzzük meg. A répát és a pórét vágjuk vékony, hosszú csíkokra (juliennere) és vajon pároljuk haraphatóan puhára, de semmiképp sem pépesre.

A tojás sárgákat a tejszínnel és kevés citromlével, gőz fölött kevergetve főzzük sűrű, habos krémmé. A hal alól töltsünk bele pár kanál boros levet, hogy mártás sűrűségűre hígítsuk.

A tányérra tett halat öntsük le a tejszínes mártással, és rakjuk körbe petrezselymes vajon átforgatott, főtt krumpligolyókkal, meg a fekete kagylókkal. Díszítésként citromszeletet és néhány kapribogyót tegyünk a tetejére.


 

Szóljon hozzá!