Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Königsbergi húsgombócok

Ez Németországban egy igazi klasszikus recept, talán még a háziasszonyok számánál is több változata létezik.

Mi is nagyon szeretjük, a pikáns, savanykás mártásban úszó gombócokat. Az úszó kifejezés itt fontos, mert annyira finom a szaftja, hogy nem lehet túl sokat csinálni belőle.

A receptben visszatükröződik az, hogy tengerparti városból származik. Úgy látszik a hús és a hal párosítása egy fogásban, nem a trendeket követő csúcsgasztronómusok találmánya, Königsbergben – Kalinyingráddá keresztelték át egy időben – már régen is használták a háziasszonyok.

0,5 kg finomra darált marhahús
2 szelet (szikkadt) kenyér bele
2 kis fej hagyma
4 ek vaj
1 citrom (lehetőleg kezeletlen héjú)
2 tojás
1 l húsleves
2-3 ek liszt
2 dl tejszín
1 üveg kapribogyó
összevágott szardellafilé vagy paszta

A kenyeret mártsuk egy pillanatra a meleg húslevesbe, majd nyomjuk ki a felesleget. A hagymás vágjuk egész finomra és 1 ek vajon pároljuk üvegesre. Alaposan csutakoljuk meg a citromot és reszeljük le a héját. A darált húsból a kenyérrel, tojásokkal, hagymával, citromhéjjal, sóval, borssal és szerecsendióval és a szardellával gyúrjunk egyenletes masszát. Nedves kézzel formázzunk belőle nagyobb diónyi gombócokat

Forraljuk fel a levest és tegyük bele a gombócokat, csendesen gyöngyözve főzzük kb. 20 percig. Olvasszuk meg a többi vajat, szórjuk bele a lisztet és kevergessük, amíg kifehéredik. Annyi levessel keverjük simára, hogy krémes mártás legyen belőle. 5 perc alatt forraljuk ki, hogy már ne sűrűsödjön tovább. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett kapribogyót, ízesítsük a citromlével és engedjük fel a tejszínnel. Tegyük bele a melegen tartott gombócokat és 10 percig hagyjuk csendesen gyöngyözni, hogy összemelegedjenek a mártással. Sós vízben főtt krumplival és céklával tálaljuk.

A marhahústól meglehetősen kemény, jól vágható gombócaink lesznek. Aki puhábbra venné, az használjon felesben disznóhúst is, de szerintem marhából az igazi.


 

Szóljon hozzá!