Ez Németországban egy igazi klasszikus recept, talán még a háziasszonyok számánál is több változata létezik.
Mi is nagyon szeretjük, a pikáns, savanykás mártásban úszó gombócokat. Az úszó kifejezés itt fontos, mert annyira finom a szaftja, hogy nem lehet túl sokat csinálni belőle.
A receptben visszatükröződik az, hogy tengerparti városból származik. Úgy látszik a hús és a hal párosítása egy fogásban, nem a trendeket követő csúcsgasztronómusok találmánya, Königsbergben – Kalinyingráddá keresztelték át egy időben – már régen is használták a háziasszonyok.
0,5 kg finomra darált marhahús
2 szelet (szikkadt) kenyér bele
2 kis fej hagyma
4 ek vaj
1 citrom (lehetőleg kezeletlen héjú)
2 tojás
1 l húsleves
2-3 ek liszt
2 dl tejszín
1 üveg kapribogyó
összevágott szardellafilé vagy paszta
A kenyeret mártsuk egy pillanatra a meleg húslevesbe, majd nyomjuk ki a felesleget. A hagymás vágjuk egész finomra és 1 ek vajon pároljuk üvegesre. Alaposan csutakoljuk meg a citromot és reszeljük le a héját. A darált húsból a kenyérrel, tojásokkal, hagymával, citromhéjjal, sóval, borssal és szerecsendióval és a szardellával gyúrjunk egyenletes masszát. Nedves kézzel formázzunk belőle nagyobb diónyi gombócokat
Forraljuk fel a levest és tegyük bele a gombócokat, csendesen gyöngyözve főzzük kb. 20 percig. Olvasszuk meg a többi vajat, szórjuk bele a lisztet és kevergessük, amíg kifehéredik. Annyi levessel keverjük simára, hogy krémes mártás legyen belőle. 5 perc alatt forraljuk ki, hogy már ne sűrűsödjön tovább. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett kapribogyót, ízesítsük a citromlével és engedjük fel a tejszínnel. Tegyük bele a melegen tartott gombócokat és 10 percig hagyjuk csendesen gyöngyözni, hogy összemelegedjenek a mártással. Sós vízben főtt krumplival és céklával tálaljuk.
A marhahústól meglehetősen kemény, jól vágható gombócaink lesznek. Aki puhábbra venné, az használjon felesben disznóhúst is, de szerintem marhából az igazi.
Beszélgetés