Lehetőleg igazi, zsenge karottákat próbáljunk venni, bár a nagyobbacskákból is finom. A lényeg, hogy feszes, roppanós legyen.
0,5 kg karotta
1 fej lila hagyma, lehetőleg sonkahagyma
15 dkg juhsajt, nagyon finom hozzá a bolgár Sirene
5 dkg apró mazsola
5 dkg durvára vágott dió
2 dl kefir
citromlé
olaj
mustár
méz
petrezselyem
bors
só
A nagylukú reszelőn reszeljük le a karottákat. Ha nagyobbak, és bírják, akár az uborkagyalun karikázhatjuk is. Szeleteljük a hagymát vékony félfőre. Egy bögre vízben, mikróban, forraljuk fel a mazsolát és hagyjuk 10 percig, majd szűrjük le.A sajtot is reszeljük le ugyanazon, de ha morzsálódós, friss sajt, egy villával törjük össze.
A kefirbe keverjük bele az olajat, mustárt, mézet, borsot és sót. Kóstoljuk meg, és attól függően mennyire volt savanyú a kefir, ízesítsük a citrom levével.
A salátás tálban keverjük össze a répát a hagymát, a diót, a mazsolát és a petrezselymet. Szórjuk rá az összetört sajtot is. Végül keverjük össze a kefires öntettel. Érdemes egy éjszakát a a hűtőben érlelni.
Beszélgetés