Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Ischiai nyúlcomb

Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra házinyúl (vad meg egyáltalán nem), érdemes hát kicsit felkészülni rá. Alapos szakirodalmi kutatást végeztem, vagyis feltúrtam az összes elérhető szakácskönyvet és netes receptgyűjteményt. A magyar nyelvű kínálat igen szegény, hűen tükrözi azt, mennyire elfelejtett húsféle lett belőle.

A receptek többségét vadnyúlból háziasították, de többnyire csak átírták a hozzávalók között, pedig amíg a vadnyúl erőteljesen vöröses hús, a házinyúl sokkal inkább fehér. Ebből kiindulva a vörösboros recepteket, a hosszas pácolásokat elvetettem. Végül egy régen kimásolt német folyóiratlap részleten talált recept adta a kiindulási alapot. A szerző szerint Ischián szinte minden családnak, vendéglőnek megvan a saját nyúlreceptje, ez azoknak lenne valamiféle szintézise.

3 nyúlcomb (adagonként egyet kell számolni)
5 dkg szalámi
5 dkg nyers füstölt sonka
5 dkg szalonna (a két utóbbit 10 dkg húsos kolozsvári szalonnában egyesítettem)
1 fej hagyma
1 kis szál sárgarépa
kevés petrezselyem
pici zeller
1 ek paradicsompüré
3 dkg mandula szilánk, esetleg fenyőmag
só, bors, majoranna, kakukkfű
kb. 2 dl fehérbor
olíva olaj

A nyúlcombokat egy órával a főzőcske megkezdése előtt kivettem a hűtőből és a vákuum fóliából. Ezt érdemes máskor is megtenni,  jót tesz a felmelegedés, pihenés a húsnak. Tányérra áttéve a kamrában helyeztem biztonságba a macska érdeklődő pillantása elől. Forró olajon minden oldaláról körbepirítottam, hogy szép színe legyen és visszatettem a tányérra.

Következett a különleges mártásféle összeállítása. A szalámitól a zellerig terjedő hozzávalókat bepakoltam a forgókésesbe és nem túl finomra összeaprítottam. Kellett hozzáadnom egy korty olajat, hogy ne ragadjon fel az aprító falára, hanem szépen keringőzzön körbe-körbe. Az egész darálékot rádobtam arra az olajra, amiben a combokat elősütöttem és kis lángon, fedő alatt pároltam, amíg az egész a zsírjára kezdett sülni. Hozzáadtam a paradicsompürét és a lángot felhúzva, immár kevergetve barnára pirítottam.

Felöntöttem egy deci borral, beleszórtam a fűszereket és csak egy pici sót, mert a sonka / szalonna is sós. Beleszórtam a mandulát és ráfektettem a nyúlcombokat. Épp csak gyöngyözve, lassan pároltam, természetesen fedő alatt, talán egy órán át. Ha kellett még töltöttem alá pár korty bort, nehogy leégjen.

Lehet, hogy Ischián nem autentikus körete a krumplipüré, de nagyon jól passzolt hozzá, akár uborkával kérte valaki, akár céklával.


 

Szóljon hozzá!