Most nem azon menzás golyók receptje következik, amikre ráírhatnák a figyelmeztetést: nyomokban húst tartalmaz.
Ez szándékosan hústalan recept, akár böjtös napokra, akár annak szemléltetésére, hogy amikor még nem volt mindennapos a hús fogyasztása, akkor is megoldották az étkezést, sok leleménnyel.
25 dkg szárazbab
1 fej hagyma
2 kis szál sárgarépa
5 dkg dió
5 dkg földimogyoró
10 dkg zabpehely
só, bors, kakukkfű, csombor, ízlés szerint csípős paprika
morzsa
Éjszakára áztassuk be a babot hideg vízbe. Kevés sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és turmixoljuk el.
Vágjuk apró kockákra a hagymát és reszeljük le a répát. A diót és mogyorót aprítsuk durvára. 2 ek olajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a répát és azt is pároljuk meg. Keverjük össze a megfűszerezett babpürét a hagymával és a magokkal, és gyúrjuk bele a zabpelyhet. Pár perc pihentetés után összeállós massza lesz belőle, amiből gombócokat formálhatunk. Forgassuk a gombócokat morzsába és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Spricceljük meg kevés olajjal és 180 fokos sütőben süssük meg.
A sima morzsába forgatás helyett bundázhatjuk zabpehelybe is. Ehhez verjünk két tojás fehérjéből félkemény habot, forgassuk meg benne a gombócokat, majd hengerítsük a zabpehelybe.
Szoktam hasonlót készítené, de babbal még nem jutott eszembe megbolondítani. Tetszik.