- Fogynék - http://fogynek.hu -

Hagymás sült cékla

Két munka közötti szünetben sikerül egy kis időt lopnom egy új recepthez. Igazából nem csak recepteket feltenni nincs időm, de főzni, enni se nagyon. Alighanem ez a legjobb fogyókúra, rólam pl. lehozott vagy 5 kilót. 😉

Ezt legutóbb köretnek készítettem egy libacomb mellé Márton napjára, de került már asztalra húsmentes vacsoraként, önmagában is.

50 dkg cékla
25 dkg kisebb hagyma
mogyoróolaj
balzsamecet
0,5 dl fehérbor
2 evőkanál tejszín
1 citrom reszelt héja

fehérbors
szegfűbors
szerecsendió virág

Lehetőleg apróbb, zsengébb céklát vegyünk hozzá, ha kapunk hosszúkás, répa formájút, az az igazi. A megmosott céklát meghámozzuk és egyforma gerezdekre, szeletekre vágjuk. A meghámozott hagymát a céklához hasonló méretű gerezdekre vágjuk, a kisebb fejeket elég 4-6 részre.

Serpenyőben megforrósítunk kevés olajat és fedő alatt, csendesen pirítjuk, pároljuk rajta a megsózott céklát. Ha oda akarna kapni, kevés bort töltünk alá. Amikor már félpuha, megfűszerezzük, hozzáadjuk a hagymát is és együtt pároljuk puhára. A végén hozzáadjuk a balzsamecetet és a tejszínt, majd addig kevergetjük, amíg egyenletesen fényes rétegben vonja be.