- Fogynék - http://fogynek.hu -

Gombaragu keleties ízekkel

Már megint egyszer rég jelentkeztem. Igazából akkora a hajtás, hogy lassan nem csak a főzésről, de az evésről is leszokhatok. Lehet, felfedeztem a leghatékonyabb fogyókúrát? 😉

A környékünkön rengeteg gombát termelnek a pincékben, így nem ritka, hogy valaki beállít egy szatyor, nyakán maradt, vagy kicsit nyílottabb gombával. Most is ez volt a helyzet, ami alkalmat adott egy új ízesítés kipróbálására.

50 dkg gomba
3 gerezd fokhagyma
diónyi gyömbér
só, bors, római kömény

A gombát öblítsük le, ha a tönkje alján fekete komposzt maradt, azt vágjuk le. Törjük ki a tönköket és használjuk el gombakrém leveshez. A kalapokat vágjuk nagyobb kockákra.

Teflon serpenyőben forrósítsunk meg egy teáskanál vajat, olajat vagy libazsírt és tegyük bele a finomra aprított fokhagymát és a reszelt gyömbért. Néhány másodpercig pirítsuk, csak amíg az illatát megérezzük. Ne barnítsuk meg, mert keserűvé válik. Dobjuk rá a gombát és erős lángon kezdjük pirítani. Csak amikor már összeesett, akkor sózzuk és fűszerezzük kevés borssal és több római köménnyel. 5-8 perc alatt megpuhul a gomba, nem kell tovább főzni. A végén a levét sűríthetjük két evőkanál tejszínnel vagy egy kávéskanálnyi keményítővel.

Kínálhatjuk rizzsel, krumplival, párolt zöldségekkel, nekem most egy zacskó alján kallódó tészta került a kezembe.