A gomba az egyik legsokoldalúbban készíthető zöldségfélénk. Nem csak zöldség gyanánt használhatjuk fel, de húsok helyettesítésére is, már csak a zöldségek között magasnak számító fehérjetartalma okán is. Gombás receptek sokasága érhető el, még külön gombás szakácskönyvet is kiadtak, mégis ritkábban kerül asztalra, mint megérdemelné. Mondjuk mi alaposat lendítünk a statisztikán. Ez a recept egy teljesen hagyományos fasírt készítését írja le, amire a legmegrögzöttebb ragadozók is vevők lesznek.
1 kg gomba
2 fej hagyma
2 tojás
15 dkg zabpehely
zsemlemorzsa (gluténmentes diétához darált dió, kókuszreszelék, zabkorpa)
só, bors, kakukkfű, fokhagyma
A gombát folyó víz alatt öblítsük le, ha a talpán fekete földes csík maradt, faragjuk le. Nagylukú húsdarálón hajtsuk át, de akár késsel s apróra vághatjuk. A finomra vágott hagymát pici zsiradékon dinszteljük üvegesre és adjuk hozzá a gombát. Sózzuk, fűszerezzük, fedő alatt pároljuk, amíg levet ereszt. Adjuk hozzá a zabpelyhet és pároljuk még 5 percig. Akkor jó, ha a zabpehely az összes levét felitta. Hagyjuk kézmelegre lehűlni és üssük rá a tojásokat. Gyúrjuk össze és hagyjuk legalább fél órát pihenni. Ez alatt a tojást is felszívja, a massza besűrűsödik. Formázzunk belőle golyókat és forgassuk morzsába. 170 fokos olajban süssük pirosra. Kínálhatjuk főzelékkel, de akár sült krumplival is.
Azta, hogy régen mennyit készítettünk ilyet! Főzelékhez, feltétként.
Köszi az ötletet 🙂