Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Gépsonka házilag

Sikerült házilag gépsonkát előállítanom, ami az olcsón kapható disznóhúsok korában még spórolásnak se rossz, és meg azt is tudom, mit eszem. 😉

A szépen megtisztított combot / lapockát nagyobb kockákra, szeletekre vágom. Fél – egy deci vízbe belenyomok két gerezd fokhagymát, pici fehérborsot, szerecsendiót és kiló húsonként 2-3 deka sót. Az egészet a húsokra öntöm, jól összekeverem és egy jól záródó edényben be a hűtőbe.
1-2 napig, többször kevergetve érlelem. Szűrőbe rakva lecsöpögtetem, majd elkeverek benne egy jó evőkanál kristályos zselatint, hogy jobban összetartsa (marhafóbiások elhagyhatják, szétesni akkor sem fog 🙂

Kibélelem a sonkaprést folpackkal és beletöltöm a husit. Elrendezem, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Lepréselem és egy tepsi vízbe állítva beteszem a sütőbe. 70-80 fokon aszalom, kb. 2 órán át.

Kihűtöm, hűtőbe teszem néhány órára, hogy a zselatin megköthessen. Szinte zsírmentes, így jól illik kímélő vagy fogyókúrás menübe.

A sonkaprést sok évvel ezelőtt árulta a Magyar Konyha szerkesztősége, de ma is gyártják. Megnézhető az alábbi internet oldalon:
http://www.mm-erd.hu/sp1t_m.htm


 

4 hozzászólás Gépsonka házilag

Szóljon hozzá!