Nemrég nagyobb társaság jött össze, csupa konyhabolond. Ilyenkor mindenki igyekszik valami nagyon finommal vagy a kedvencével készülni. Az átlagos létszám ötven, úgyhogy az éhenhalás veszélye nem fenyeget senkit. A múltkori konfitált zúza sikerén felbuzdulva kacsazúzával kényeztettem a csapatot. Előre szólok: 3 kg zúza megpucolását az vállalja be, akinek igen jó a monotóniatűrése.
Ennyi jó kaja mellett a köret nem szokott kapós lenni, csak egy fűszeres salátát kínáltunk mellé.
1/2 fej jégsaláta
20 dkg madársaláta
10 dkg radiccio
10 koktélparadicsom, negyedelve
natúr és citromos olívaolaj
málnás ecet
apróra vágott fűszerek, medvehagyma, citromfű, tárkony, bazsalikom, oregánó, rozmaring, meg ami épp aratható a fűszerültetvényen
A salátástál aljában keverjük össze az öntetet. Ne spóroljunk vele, jusson rá bőven. Aprítsuk rá a salátákat és alaposan keverjük össze. A nagykönyv szerint a salátaféléket nem szabad késsel vágni, csak tépkedni, mert hamar összeesik. Ez a hagyományos fejes salátára biztos igaz, de sem a jégsaláta, sem a többi felsorolt hozzávaló nem puhul hamar. Annyi idő elég ahhoz, hogy picit összeérjen az íze, amíg megterítjük az asztalt és tálaljuk az ételeket.
Beszélgetés