Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Deluxe lecsó az ősz színeiben

Ilyenkor szeretem igazán a lecsót, amikor már pirosra érett paprika is van. A sárga, a piros már a közelgő ősz színeit idézi. A paradicsom ugyan már rég pirosnak látszik, de attól az étel még sápadt marad. A kolbász és a fűszerpaprika nem tudja úgy megfesteni.

Miért adtam a címbeli jelzőt a recepthez? Kicsit kényszerből. A paprika és a paradicsom héja nehezen emészthető, időnként határozott tiltakozásra készteti belsőségeimet. A megoldás az, hogy mindkettőt hámozva kell belefőzzem.

2,5 kg paprika
3 szem bogyiszlói csípős
1,5 kg paradicsom
1 db  padlizsán
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
szalonna
szárazkolbász
só, fűszerpaprika

A paradicsomokat a szokásos módon keresztben bevágva, forrázva meghámozom, félbevágom és a nagyja levét kinyomom. (Ezt se dobom ki. A magjáról leszűröm, jégkockának befagyasztva elteszem télire. Sokmindenbe jól jön az a kis friss paradicsom íz.) A paprikák hámozása egyféle módon lehetséges, ha megsütöm őket. Jó forró sütőben, amíg barnulni kezd a héja. Kivéve megsózom és letakarom. Foghatóra hűlve megereszkedik annyira a héja, hogy le lehet húzni. Nem kiadós dolog, a 2,5 kg paprikából alig marad egy bő kilónyi hámozott paprikahús. Érdemes a kifolyó levét felfogni és beletölteni a lecsóba. Fantasztikusan sűrű, szinte kocsonyás ez a lé, finoman sűríti a kész lecsót. A padlizsánt meghámozom és kockákra vágom.

A szalonnát vékony csíkokra vágom, a kolbászt felkarikázom. A gerezdekre vágott hagymát a forgókésessel összeaprítom. Kiolvasztom a szalonnát, átsütöm rajta a kolbászt, majd szűrőkanállal kiveszem egy tányérra és alaposan eldugom, különben rohamos párolgásnak indul. A zsíron megdinsztelem a hagymát, nem pirítom, hogy meg ne égjen a kolbászból kisült paprika. Teszek rá egy kanál fűszerpaprikát és mehet rá a paradicsom. Ha már kéznél van a forgókéses, a paradicsomot is összeaprítom kissé. Ezt a mártást csendesen főzöm 15-20 percig, hogy kissé sűrűsödni kezdjen.  A paradicsom után beleteszem a padlizsánkockákat is, amik félig szétfőve segítenek felinni a paradicsom levét. Közben a paprikákat keresztben csíkokra vágom, és amikor a paradicsomos alap kész, beletöltöm. Belekotrom a szalonnát és a kolbászt, majd belenyomom a fokhagymát. Összekeverve egyet rotyogtatok rajta, megkóstolom és csak most sózom meg, ha egyáltalán szükségét érzem. Az egész lecsó egy jó sűrű főzelékre hasonlít, nem hosszú lében úszó paprikákra. A maiba a paprikákkal együtt beletettem a hűtőben ragadt három pár bőrös virslit is. Végül este kilenc ide vagy oda, egy jó tányérral bepofáztam belőle.


 

Szóljon hozzá!