- Fogynék - http://fogynek.hu -

Borjúragu leves

Hálás dolog a raguleves. Tartalmas, sűrű, egytálételként is kínálható, ugyanakkor nem is drága, hiszen negyed kilónyi húsból jókora adagot főzhetünk. Van még egy fantasztikus tulajdonsága: a megrögzött ragadozókba is sikerül ilyen formában jókora adag zöldséget beletáplálni. Remekül bele illeszthető kímélő, fogyókúrás étrendbe is.

Sokféle húsból készíthető, csak annyi a követelmény, hogy zsenge, hamar megpuhuló hús legyen. A vén marhát ne ebbe szánjuk, ahogy a szálkás kakast se, de csirkétől, malacon át a borjúig szabadon válogathatunk.

20 dkg borjúcomb
sárgarépa
petrezselyemgyökér
karalábé
zeller
kelbimbó
zöldborsó
tejszín
keményítő
só, fehérbors, zöld fűszerek, citromlé

A húst kis kockákra vágva odatesszük főni, sós vízben. Ha felforrt leszedjük a habját egy szűrőkanállal, és beletesszük az aprított zöldségeket. Először a gyökeret és a zellert, 5 perccel később a répát és a karalábét, majd a hús puhulása előtt a fagyasztott kelbimbót és borsót. Szórjuk bele a zöld fűszereket is (kakukkfű, majoranna, tárkony, petrezselyemzöld – ízlés szerint). Csendesen forralva főzzük, amíg minden megpuhult. Töltsünk hozzá tejszínt, és ha sűrűbben szeretjük, kevés hideg vízben elkevert keményítőt. Ízlés szerint csöpögtessünk bele citromlevet, hogy pikánsabb legyen. Nekem legalább két tányér az adagom.