Meséljen!

Küldje el fogyókúrás tapasztalatait, receptjeit. Írja meg sikereit és kudarcait is, mert egymástól tanulva könnyebben megy. Mesélje el honnan indult és mire jutott, ezzel bátorítást ad azoknak, akik meginogtak, akik mélyponton vannak. Ha büszke lehet Önmagára, küldjön fényképet is.
Írjon a kapcsolat oldalra, és igyekszem minél hamarabb közzé tenni a tapasztalatcsere kategóriában.
Egyet ne küldjön: reklámszagú dolgokat, mert könyörtelenül kihajítom!
KAPCSOLAT OLDAL

Átlátszó paradicsomleves, bazsalikomgombóccal

Még bőséggel van a piacon paradicsom, lehet egy kicsit ünnepélyesebb levest is csinálni belőle. Messze nem akkora macera, mint aminek hinnénk első látásra. A főzést kezdjük a levesbetéttel, mert annak állnia kell egy ideig.

maréknyi bazsalikomlevél
3 tojás sárgája
3 dkg vaj
5 dkg szikkadt, de nem kemény kenyérbél
só, bors

A tojások sárgáját, a vajat és a bazsalikomleveleket a forgókésessel aprítsuk sima masszává. Fűszerezzük meg, és adjuk hozzá a kenyeret. Addig kevertessük, amíg a kenyeret is simára dolgozza benne. Ha nagyon folyós lenne, adjunk hozzá még egy kicsi kenyeret, de csak tejfölsűrűségűre csináljuk, mert a pihentetés alatt sűrűbbé válik. Néhány órára tegyük a hűtőbe.

1,5 kg paradicsom
1 zeller zöldje
1 kis fej hagyma
1 kis petrezselyemgyökér
1 szál karotta
2 ágacska tárkony

A paradicsomot vágjuk össze és tegyük egy fazékba főni. Sózzuk meg, adjuk hozzá a többi belevalót és együtt főzzük fél órán át. Eleinte kevergessük, amíg a paradicsom ki nem adja a levét, nehogy leégjen. Amikor megfőtt, szűrjük le és hagyjuk kicsit lecsöpögni. A paradicsomhéjakat és az ízesítő zöldségeket dobjuk ki, a továbbiakban a lével foglalkozunk. Ha tudjuk a szita után egy ruhán is szűrjük át, óvatosan ki is nyomhatjuk a fennmaradt részből a paradicsom levét. A 3 tojás fehérjét kicsit verjük fel, de csak félig, nem kemény habbá. Ezt a laza habot keverjük el a szűrés közben langyossá hűlt levesben. Tegyük fel melegedni és nézzük, mikor ugrik össze a fehérje. A kicsapódó tojásfehérje magába zárja a levet zavarossá tevő apró paradicsomrostokat, és végül a leves tetején úszik. Még egyszer szűrjük át egy kendőn a levest.

Vizes kézzel formázzunk golyókat a megszilárdult gombóc masszából és forró, de nem zubogva rotyogó sós vízben főzzük ki. Tegyünk a tányérokba néhány gombócot és merjük rá a forró paradicsomlevest.


 

Szóljon hozzá!